Стотици автомобили от Перник се включват в националния протест в София, преди това перничани блокираха пътния възел „Даскалово“ – PernikToday.net

сн. фейсбук

Стотици автомобили от Перник заминаха да се влеят в националния протест в София. Преди да се отправят към столицата, перничани непрекъснато въртяха в кръг на пътния възел „Даскалово“ с надути клаксони и български знамена и блокираха всички подходи. Колоната беше огромна. Полицията регулярно пропускаше коли, попаднали в тапата. Непрекъснато прииждат още коли от региона.

Над 30 града в страната също излизат на протест днес. Исканията на протестиращите продължават да бъдат същите – диференциране на данъчните ставки за горива, лекарства и храни, както и незабавно спиране на законопроекта за „Гражданската отговорност“ незабавно да бъде спрян.

сн. фейсбук

Изразяващите недоволството си граждани настояват още за незабавно ревизиране на възнагражденията на депутатите и висшите държавни служители, които да бъдат обвързани с минималната работна заплата. Протестиращите искат и съкращение на многото държавни агенции и други институции, които намират за „ненужни“ и „паразитни“.

Припомняме, че след проучване на КЗК се установи, че увеличението на цената на горивото се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България – Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др.

Освен това съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта. Бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари.

сн. фейсбук