Станислав Владимиров: Компетентните органи трябва да се сезират за случая с детската градина в Перник – PernikToday.net

„За цялата ситуация с детската градина в Перник трябва да се сезират и компетентните органи, които да се произнесат“. Това заяви пред медиите в Перник народният представител от „БСП за България“ Станислав Владимиров. Той обясни, че председателят на групата общински съветници от ГЕРБ в Перник Румяна Гьорева се съветва за своите бизнес интереси с кмета на община Перник Вяра Церовска, която също е от ГЕРБ. По думите му малко преди сесията на Общинския съвет, на която се е взело решението за детската градина в Перник, Гьорева е прокарала собствените си бизнес интереси. Депутатът подчерта, че решението минава безпроблемно и през образователната комисия, на която тя е председател и започва своето бизнес начинание, което разделя децата в ремонтираната, цветна, частна детска градина и сивата и неремонтирана общинска. „Това е една арогантна ситуация, която става тенденция за управляващите от ГЕРБ. Видяхме скандала с НДК, с прословутия „Суджукгейт“ в Добрич и стигаме до случващото се в Перник, като начин на управление“, подчерта той.

Станислав Владимиров отправи и въпрос към премиера Борисов и лидер на ГЕРБ: „Ще вземете ли отношение, както взехте в Добрич, или ще мерите с различен аршин и ще затвърждавате модела  „Ние си се събираме и решаваме за бизнес инициатива на наш общински съветник, всички гласуват в определена посока“.

Депутатът от левицата припомни, че министър-председателят навсякъде е декларирал, че няма да има различно отношение, когато някой се е провинил и че решенията в ГЕРБ са принципни. „Искам да му задам и въпроса – ще вземе ли отношение и към поведението на кмета на Перник Церовска, защото тя и в медийно участие заяви, че при много от търговете са водени разговори с участниците“, допълни той. По думите му Церовска би трябвало да спре да говори пред медиите и да се извини, защото ситуацията е изключително грозна и е меко казано некоректно тя да хвърля каквито и да било обвинения към други политически сили.

Владимиров припомни, че при промените в Закона за училищното и предучилищното образование управляващите са разрешили разходването на публичен ресурс да отива и за частни детски градини. „Ако моделът е на 100 общински съветници от ГЕРБ да дадем публични средства за техните детски градини, може и въобще да не обявяваме тръжни процедури и да си губим времето“, заключи Станислав Владимиров.