Социалистите в Перник отбелязват 162 г. от рождението на Димитър Благоев с кръгла маса – PernikToday.net

На 14 юни се навършват 162 години от рождението на Димитър Благоев-Дядото. В дните на чествания по случай 110-годишнината от създаването на социалистическото движение в Перник, Областният и Общински съвет на БСП  ще почетат годишнината на „Кръгла маса”, която ще се състои на 18.06.2018 от 18.00ч. в Общинския младежки дом.

Димитър Благоев е български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемикратическа партия на Балканския полуостров. Той използва марксистки идеи в статиите си и предлага идеята за организиране на работническата класа и за придаване на политически характер на борбите й.

Тази година не може да се говори за делото на Благоев без да се направи паралел с 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. Той започва политическата си дейност като завършен марксист. И такъв остава до края на живота си – последователен, безкомпромисен и праволинеен.

Димитър Благоев е един от най-значимите създатели на българската държавност, отбелязат социалистите в Перник. – За него държавността и националната независимост означават индустриализация и модернизация и са свързани с европейската интеграция. Държавността означава бърз духовен и икономически просперитет. Димитър Благоев излиза на политическата сцена в годините след Освобождението, когато по подобие на днешния ден, въпросите за оцеляването, национална идентичност и суверенитет, са актуални. Къде обаче е разликата? Разликата е, че следосвобожденска България запазва мечтите, надеждите и оптимизма. Тогава се преплитат две характеристики. Първата е на тези, които държат на икономическия просперитет. Вторите са онези, които носят и пазят в душите си възрожденските идеали, които Левски формулира като чиста и свята република. Без да искаме се налага аналогия с днешния ден. Какъв е той след 28 години на преход и безперспективност. България наистина е член на Европейския съюз, но продължава да е най-бедната и най-изостанала държава в Европа“.