София Георгиева от „Глас народен”: Дефектите в здравната система ни унизяват, на нас гледат като на добичета – PernikToday.net

/отдясно наляво/ София Георгиева, Николай Асенов, Йоана Алексова

За дефектите в здравната система, които ни унизяват и ни правят да изглеждаме като животни и ходещи касички с пари говори на извънредна пресконференция председателят на партия „Глас народен” в Перник София Георгиева. Провокирана е от частен случай, за който писаха и пернишките, и националните медии.

Майката на Николай Асенов, който също е член на „Глас народен”, получава инсулт. В МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник притесненият мъж научава, че здравната пътека за инсулт е само 3 дни. След това болният, излекуван или не, си отива вкъщи. Никой не дава на Николай подробности за заболяването на майка му.

В болницата Асенов попада на прословутия невролог д-р Петър Младенов, станал печално известен през 2011 г. в Перник и в страната със сексуални посегателства над млади пациентки. „Момче, майка ти ще умре така или иначе, ние тук сме акционерно дружество, а не лечебно заведение, вие за мен сте капитал, а не болни”, били думите на положилия Хипократовата клетва доктор, които мълниеносно се разпространиха в цялата страна.

В момента майката на Николай си е вкъщи и се възстановява, при нея ходят             физиотерапевт и логопед на частни начала. „Искам да сигнализирам, че отделението е пълно с тежко болни хора – обездвижени, покосени от инсулт, беззащитни са като бебета, а трябва при всички положения да бъдат изписани след 3 дни! Тези хора са обречени ! Без постоянни лекарски грижи половината от тях ще починат в първите 3 месеца ! Това е сеч !!!“, написа във фейсбук Николай Асенов.

Ние не сме добичета, не сме животни, за да гледат на нас като на 5 и 10 лева, заяви София Георгиева, която трудно потискаше емоциите си заради пороците в здравната система. Защо д-р Младенов все още практикува в пернишката болница? Защо отношението към възрастните хора и не само към тях е унизително?, пита тя.

София засегна и болезнената тема с пръстовите идентификатори и зададе индиректни въпроси към министъра в оставка Петър Москов. Искам да попитам чия фирма внесе тези скенери и каква комисиона е взел д-р Москов? Защо болните не се чекират с лични карти, каквато практика има по света, а са принудени да чакат с часове на опашки, защото софтуерът не работи. Защо болниците не разполагат с адекватен за 21 век софтуер?

Във връзка с тези проблеми „Глас народен” започва кампания за гражданските ни права и как да ги отстояваме. Това е кауза, с която се заемат София Георгиева, Николай Асенов,  Йоана Алексова и други от политическата структура.

Партия „Глас народен” вече има офис на 5-я етаж в Синдикалния дом в Перник. Всеки вторник между 17 и 19 часа ще има прием на граждани, които могат да споделят тревогите и проблемите си и да търсят заедно решението им.