Славчо Пеев: Пенсията ми е 280 лв., заплатите на актьорите са 500 лв. Къде го има това?! – PernikToday.net

За любимеца на публиката Славчо Пеев театралният сезон започна с пиесата „Да, господин премиер” в Сатиричния театър. 79-годишният актьор, който е и директор на Дупнишкия театър, е изпълнен с енергия, амбициран е да играе и да поставя пиеси.

  • Замисляте ли свой нов режисьорски проект, г-н Пеев?
  • В момента водим разговори с ръководството на Сатирата да поставя една пиеса, която преди години се игра в „Театър 199” и ми е завещана от Тодор Колев. Казва се „Цинцо и Маринко”, а навремето се игра под заглавието „Сладка е свободата”. Ще участват Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев. А в Дупница имаме намерение да направим музикално представление. Искам да поставим „Любовни булеварди” на Стефан Цанев.
  • Не получавате ли покани за снимки в телевизията или киното?
  • Сега получих част от сценарий за игрален филм, за който явно ме канят.
  • Гледате ли българските тв сериали?
  • Гледам лекарския „Откраднат живот” по Нова телевизия. Харесва ми. Много мои приятели актьори играят – великолепни са. От средното поколение има двама-трима много добри. Например Юлиан Вергов – страхотен артист, с голямо присъствие. За Мария Каварджикова да не говорим.
  • Не ви ли се струва, че в българските сериали има малко  самодейност?
  • Понякога и на мен това ми прави впечатление. Но да говорим и за българското игрално кино – какво е то в момента? 90% си е самодейност. Някой може да ме обвини, обаче преди 1989 г. всички режисьори бяха завършили кой в Лондон, кой в Прага, кой във Варшава, кой в Москва. И операторите – и те. И имаха невероятно образование. Може да съм краен, но няма такива режисьори сега. Има един-двама души, не може да се отрече. Но това не прави българското кино. А тогава бяха плеяда режисьори и оператори, завършили най-добрите школи в Европа. Аз съм много пристрастен към Людмил Кирков, към Людмил Стайков… Много им беше ясно киното на тях. Снимал съм и знам. Тогава се правеше истинско кино.
  • Навремето актьорите от вашето поколение бяхте звезди в шоупрограми със скечове, които останаха класика. Харесвате ли днешните шоута по телевизиите?
  • Има шоу и шоу. И сега има някои забавни и остроумни. Но всички имат едно общо – в един миг започват да тъпчат на  място и става безинтересно. А всичко трябва да се обновява. И гениални актьори да има, без това не става. Гледам редовно „Господари на ефира”. Краси Радков от Шоуто на Слави е мой близък приятел и много талантлив човек. И някой път ми става мъчно – той е толкова смешен и забавен, а понякога не може всъщност да каже за какво е излязъл. И си викаш – е, за какво беше всичко.
  • Как намирате Зуека и Рачков от „Господарите”?
  • Не давам мнение. Вижте, имаме великолепни артисти, но в България нещо стана с хората, които пишат. Много е трудно да се намерят сценаристи . И в театъра няма български пиеси. Рядко излиза нещо.
  • При цензурата по време на соца е имало повече пиеси?
  • Повече пиеси, повече теми намираха, сега се чудят какво да пишат. Това е някаква вътрешна спирачка, вътрешна цензура. А преди беше леко модно да си малко „против” и това много се котираше. Така беше и в скечовете, и в големите пиеси. Има и друго – преди не ставаше дума за хляба, той беше осигурен. А сега творят главно с мисълта за хляба и оцеляването.
  • От 1 октомври скочи цената на парното. Преди време вие имахте съдебни битки с „Топлофикация”, продължавате ли да ползвате услугите ѝ?
  • Да, ползвам парно. Обаче напоследък имам особено ниски сметки, което много ме притеснява. Страх ме е да не получа после някакви изравнявания ли, какво. На три-четири пъти исках да се откажа от парното, защото при мен един климатик би свършил великолепна работа – аз живея в гарсониера. Ама – не можело сега, после ще стане, пък няма да стане… А до петия етаж, при мен, парното не достига в пълния си обем и от време на време припалвам и нещо друго. Защо се увеличава цената на парното, е въпрос на специалистите. Ако цялата сила на днешния ден налага това увеличение – аз какво да кажа. Но ако има нещо скрито, против хората, тогава не съм съгласен.
  • Вас ще ви притеснят ли финансово новите цени?
  • Не може да не притесняват някого. Какво да кажем за хората, които получава 200 лв. пенсия. Това какво е?! Няма го никъде по света. Кой живее с такива пари? Много е страшно. Сега моята пенсия е 280 лв., беше 230 лв. Обаче имам една кипърска пенсия, която е малко по-голяма от българската. И тя ми е дадена за 6 години. А за 40 години работа в България получавам по-малко пари.

Не знам. С тези пенсии, заплати… Възнагражденията на великолепни актьори в театъра в Дупница са смешни – 500 лв. На минимума са. Пълен абсурд! И тези хора не могат да работят друго. Трябва да има театри, да има българско кино, да има спорт – това са много важни неща за хората. Но с такива заплатки няма да може./retro.bg