Скулпторът Богомил Живков реди ретроспективна изложба на „Шипка“6 – PernikToday.net

Богомил Живков

Скулпторът Богомил Живков реди ретроспективна изложба в столичната галерия на СБХ, на ул. „Шипка“ 6. Експозицията, чието мото е „Огънят“,  ще бъде открита на 12 октомври в 18 часа. Тя е свързана със 70-годишнината на твореца. Броят на представените творби също е 70 и е своеобразен символ на юбилея на художника.

„Огънят и светлината са олицетворение на мъжкото начало, но те носят и едно друго послание, те са двигателят  в моя живот и творческите ми търсения. Без страстта на огъня и бликащата от него светлина, създадените творби биха били безжизнени, без емоционално и духовно въздействие. Огънят и светлината са силите, които материализират моите идеи във формите на моя духовен свят“, разкрива Богомил Живков.

Авторът акцентира върху няколко посоки и цикли, характеризиращи неговото  творчество.
Част от изложбата е и един скулптурно-архитектурен проект, наречен „Храм на Любовта”, в който е въплътена идеята за живота и любовта, за великия акт на сътворението. Този проект беше представен пред обществеността в Пловдив, Перник и Велико Търново.

Кметът Вяра Церовска ще присъства на ретроспективната изложба на Богомил  Живков.

Скулпторът е роден на 27 февруари 1946 г. в Перник. Негово дело са входният знак на Перник, пластичните колони „1300 години България“ в НДК, пластичната колона „Дървото на живота” в София и др.

Правил е самостоятелни изложби Германия,  Англия, Малта, Япония, Словакия, Австрия, както и в София, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Варна, Созопол, Русе, Шумен, Велико Търново, Димитровград, Перник, Радомир, Велинград и др.