Селата в област Перник се затриват бавно, но сигурно – PernikToday.net

Трънското село Врабча                                                                                              сн. bg.wikipedia.org

Селата в област Перник се затриват. Процесът може и да е бавен, но за сметка на това безпощадно сигурен. Картинката съвсем не е розова. Малките населени места обезлюдяват, обитателите им са само възрастни хора, да не говорим, че бебета там отдавна не са проплаквали. Само за сведение, през цялата 2016 г. в община Земен са се родили едва 8 деца. Поминък няма, младите се връщат понякога за по 2-3 дни, по-скоро за релакс.

Селата в областта са 165 на брой. В 80 или половината от тях живеят от 1 до 49 души, съобщават от отдел „Статистически изследвания Перник“ към НСИ. В три от селата в област Перник живеят под 5 души, а в едно вече жива душа няма – трънското Къшле е обезлюдяло напълно. Къщите му, които се намират разпръснати по махалите, вече са полуразрушени от природните стихии. Пътят до селото е доста запуснат и трудно проходим. Казват, че там се намира едно от най-дивните и малко познати места в България.

В брезнишкото село Озърновци живее една единствена жена. В Гоз са 5-ма души, а в Билинци – 7. Подобна е ситуацията и в трънските села, в които през зимата остават има-няма по десетина души. През лятото се понапълват до 25 – 30 човека. В трънска Банкя са артисали само 4-ма човека.

Пернишкото Драгичево продължава да бъде най-голямото село в нашия регион с население от 1 949 души.

78.6% от населението в област Перник живее в градовете, а 21.4% – в селата. Цели 72.9% от жителите са концентрирани в община Перник. Населението на областния град Перник към 31 декември 2016 г. е 74 110 души.

Към края на 2016 г. населените места в област Перник са 171, от които 6 са градове и 165 – села.

От 2012 г. до днес населението в област Перник не спира да намалява. Докато през 2012-та то е наброявало 130 240 души, в края на 2016-та жителите вече са 123 770 или спадът е с 6 470 човека. Такава е тенденцията и в шестте общини от областта. Брезник, Земен, Ковачевци и Трън, с много лек спад, почти запазват броя на жителите си. С 4 848 човека обаче е намаляло населението в община Перник за 5 г., т.е. колкото жителите на общините Брезник и Ковачевци взети заедно.

За 5 г. община Радомир е намаляла с 1 335 човека. Основните фактори, които влияят върху измененията в броя и структурите на населението са демографските процеси – раждаемост, смъртност и миграция.