Светилище край Кърджали цери нелечими болести навръх Гергьовден – PernikToday.net

Ил кая е едно от най-скритите светилища у нас, разположено в близост до Кърджали. Трудното му намиране е причина то да е едно от най-рядко посещаваните. Дори любителите на тайни места и на силни усещания твърдят, че е най-добре някой да ви заведе до него. Ил кая пази грижливо поверието за лековития камък, а местните са убедени, че светилището може да ги избави от всяка болест. Трябва да се премине три пъти през проходната пещера, а след това, както на много други подобни приказни места у нас, трябва да се остави дреха или част от нея, за да остане там завинаги болестта и никога вече да не се завръща при страдащия.
Има хора, които разказват странни неща след посещение на Ил кая. Някои твърдят, че чуват музика – дори цял оркестър, който свири произведение на известен композитор. Други казват, че са видели нещо като летящи коли, които изчезват, когато слязат на метър по-надолу от светилището. Ил кая – в превод Вятърният камък, представлява скално светилище с наличието на оформена от човешка ръка т.нар. скална „промушвачка/промушило“. Култовият обект е едно от т.нар „живи светилища“.

Според народните предания най-силно е въздействието на промушилото на 5-и срещу 6 май (нощта срещу Гергьовден).

При извършването на ритуала търсещият изцеление три пъти се промушва през дупката, след което завързва на някое от околните дърветата къс от своя дреха или цялата дреха. На малката площадка пред промушилото или в цепнатините на скалата се извършва и своеобразно „плащане“ (благодарствен дар) – депонират се дребни монети. Вторият етап от пречистващия ритуал е слизане при р. Асар дере, течаща покрай крепостта Мал Асар и Вятърният камък, където се извършва измиване с вода от реката. Впоследствие в малък съд се взема малко вода, за да се поръсят близките и домашните животни за здраве. Интересен аспект на преданието за Вятърния камък е „идването“ на вятъра на Гергьовден, което според поверието е индикация за това, че мястото се превръща в лечебно и може да изцери от всяка болест./retro.bg