Сватбите в Перник се множат, 168 двойки си казаха заветното „да“ за първите осем месеца на 2017-та – PernikToday.net

сн. Saveti.bg

Увеличават се брачните двойки в община Перник. Това става ясно от статистиката, предоставена от Общинското  предприятие  „Обредни дейности“, на което е поверен ритуалът по радостните граждански  събития за перничани.

За първите осем месеца на годината сключените  граждански бракове са общо 168, като в това число са и заявените до  края на месец август. От новобрачните двойки 40 са избрали да си кажат  заветното „да“ на избрано от тях място извън ритуалната зала на ул. „Кракра“.  Най-често изнесени граждански ритуали са правени в Двореца на културата, пред емблематичната за града сграда и в намиращия се там  ресторант.

Граждански бракове се сключват и в други ресторанти, където младоженците и техните близки  провеждат сватбените тържества.

Изнесени  ритуали се правят и на крепостния хълм Кракра над Перник. За осигуряване на  длъжностно лице за провеждане на сватбени церемонии извън ритуалната  зала обаче се плаща по-скъпо – 200 лева. Цената на сватбените церемонии в залата варира  от 58 до 150 лева в зависимост от това в какъв ден и от колко часа се  провежда.

Все по-често през лятото са браковете и на перничани, които са на  работа в чужбина. За радост на близките си, те си идват в Перник, за да обявят любовта си и да си кажат заветното „да“ пред роднини и приятели. Сключват се и смесени бракове, при които единият от младоженците е чужденец, но при тях  преобладаващи са българките-булки.

За сравнение, през цялата 2016 г. са сключени общо 211 брака. Изнесените  сватбени церемонии са били 53, а сключените смесени бракове – 13.