Районният съд в гр. Трън чества 140 г. от създаването си – PernikToday.net

Районният съд в гр. Трън чества 140 г. от създаването си. На честването присъстваха председателят на ВКС Лозан Панов, областният управител Ирена Соколова, Атанаска Дишева – член на СК на ВСС, Пламен Найденов – член на ПК на ВСС, Теодора Точкова – главен инспектор в ИВСС, председателите на Окръжен съд – Перник и на Районни съдилища в региона, окръжният прокурор на Перник, магистрати, представители на местната власт в Трън и др.

Соколова поздрави председателя на Районен съд – Трън Петър Симеонов, колегията и гостите. „140 години са доказателство за успешно развитие на Трънския съд и за подобаващото му и специално място в държавната организация. Тази годишнина утвърждава напредничавия дух, непреходните ценности и желанието на поколенията, преминали през съдебната институция и допринесли за издигането на нейния престиж. Техният извървян път е в основата на съхраняването на Трън през годините като стожер на българщината, намерил израз и в отстояването на българското правораздаване като гарант за укрепване на законността и правопорядъка на местно ниво”.

По повод юбилея губернаторът връчи плакет и грамота на структурата като признание за тяхната работа. За доброто сътрудничество, съдействие и оказаната подкрепа по експонирането на изложбите, представящи историята на българското правораздаване, Ирена Соколова също беше удостоена с отличие от съдия Симеонов.

Наградени бяха и други представители на правосъдната система.

Празникът бе предшестван от поредица събития, сред които представянето на две изложби, очертаващи с образи и документи зараждането и утвърждаването на правораздавателната власт в пограничния регион.

Специално за тържеството бяха раздадени брошури с текстове и снимки от историята на възникването на Трънския съд, изготвени съвместно с Държавен архив.

Трънският административен и съдебен център се обособява през юли 1879 г. Новосъздаденият окръг включва Трънско, Брезнишко и Царибродско. Със заповеди на управляващия съдебния отдел при Имперския руски комисар в България (11 юни – 3 ноември 1879 г.) са назначени член на съда от правителството, председател на съда и са утвърдени членовете му. През годините той претърпява различни преобразувания в зависимост от административните промени в страната. От 1971 г. съдът е Районен съд – Трън към Окръжен съд – Перник. Разполага със собствена сграда, а в неговата структура функционират Съдебно-изпълнителна служба, съдия по вписванията.