Радини вълнения и урок по национално достойнство в XI ОУ „Елин Пелин“ – PernikToday.net

Вълнуващо събитие, посветено на школския Месец на народните будители, се проведе в XI основно училище „Елин Пелин“ в Перник. Учениците от 5, 6 и 7 клас предадоха на детската публика урок по национално достойнство, като деликатно подчертаха, че трябва да се гордеем с българския род и дух на велики традиции и история.

Кулминацията на събитието бе драматизацията на откъса „Радини вълнения“ от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Ученици от 5, 6 и 7 клас пренесоха многобройната публика в градчето Бяла черква още по времето на турското робство и пресъздадоха вълненията на младата учителка Рада Госпожина и малките й ученички в деня, в който пред очите на целия град показват какво са научили през годината. За добрата си игра младите актьори заслужено бяха възнаградени с аплодисментите на техните съученици и учители.

Ако Паисий ни внушава, че трябва да знаем и пазим своя род и език, Ботев ни показва пътя, по който ще имаме уважението на другите народи, подчертаха в презентациите си за народните будители седмокласниците.

Рая, Наталия, Глория, Ивана и Ива от 7 „в“ клас говориха за първия будител на българския дух Пайсий Хилендарски и неговата уникална „История славянобългарска“.

За Петър Берон – една от най-ярките личности в българското възраждане и творбата му „Рибен буквар, за това, че Одринската мъжка гимназия е създадена с личните финанси на Берон и че 30 години след това се е издържала с лихвите от неговото наследство;  за пламенната и енциклопедична личност на Георги Раковски, за гениалния Христо Ботев, за върховната му саможертва, за мощната енергия на 30-те му стихотворения, за безкористността на двамата революционери и отдадеността им на каузата за свободата на България – всичко това предадоха на съучениците си момичетата и момчетата от 7 клас. И имаше защо. „Защото много важно е да продължаваме духовния пример, да се връщаме отново и отново към делото и заветите на народните будители“, каза зам.-директорът Валентина Анакиева.

Доброто представяне на учениците бе благодарение на работата им с педагозите Ива Банкова по музика, Оля Григорова по български език и литература и Нели Кирилова по история.