Проф. Боян Дуранкев оглави листата на „Коалиция за България“ за предстоящите европейски избори – PernikToday.net

Проф. Боян Дуранкев е определен единодушно за водач на листата на „Коалиция за България“, съобщи пред медиите Румен Петков, председател на коалицията и на ПП АБВ,  след  заседание на Националния  съвет на ПП АБВ и политическия съвет на „Коалиция за България“. Повече от 40 кандидатури на представители на седемте партии в коалицията бяха обсъдени днес.

В ЕП трябва да върнем надеждите на българите, които през Прехода доста пострадаха, каза водачът на листата на „Коалиция за България“ за предстоящите избори за Европейски парламент, заяви проф. Боян Дуранкев.

„Първо държа да благодаря на всички от великолепната седморка (седемте партии в състава на „Коалиция за България“), които подкрепиха идеята аз да бъда водач на листата. Бих желал да кажа, че в тази борба за Европейския парламент не се включваме просто на един олимпийски принцип, а отиваме да свършим конкретна работа. Това, което трябва да се направи, е да се позволи ЕС и България фино да се пренастроят към изискванията, които са пред съвременността и пред нашите деца и внуци“.

Проф. Дуранкев заяви, че шансът на „Коалиция за България“ е огромен.

„Хората искат промяна, искат нови лица. Виждат, че една значителна част от политическия елит в момента спазва принципа – „Ако печеля, печеля само аз, ако губя – плаща целият български народ. Това е аморален модел, който трябва да се промени. Другият модел на Калинки и непрофесионалисти също трябва да изчезне от територията на Република България“.

Председателят на „Коалиция за България“ Румен Петков посочи, че чрез проф. Боян Дуранкев имаме голяма възможност като българи да водим силен дебат в политическата надпревара за участие в Европейския парламент.

„Чрез кандидатурата на проф. Боян Дуранкев ще може да се даде на България необходимото достойнство и самочувствие, че излъчва хора, които със своята почтеност, със своята готовност да работят за обществото и да бъдат полезни“.

Петков посочи, че за състава на листата на „Коалиция за България“ за евровота се обсъждат 27 кандидатури – 18 мъже и 9 жени. Всички те са с висше образование, 10 от тях са представители на академичната общност, като 7 са преподаватели във висши учебни заведения. От 27-те, 13 са на възраст до 35 години, между 35 и 60 са 9 кандидати и над 60-годишна възраст – 6. Той определи като добре балансирани териториалното представителство, възрастово участие и равнопоставеността на двата пола в листата.