Приемат бюджета на Община Перник за 2019 г. – PernikToday.net

Новият бюджет на Община Перник за 2019 г. ще бъде предложен на вниманието на Общинския съвет на редовна сесия, която ще се състои този четвъртък, 31 януари. Очаква се, че ще има горещи дебати по основния финансов документ, но и че ще бъде приет. Според изнесените данни от кмета Вяра Церовска по време на общественото обсъждане, рамката на новия бюджет е в размер на  65 740 345 лв.

Основната цел е финансово стабилизиране на местните приходи, намаляване на просрочените задължения, недопускане на рискове и висока събираемост на собствените приходи, обяви тогава Церовска.

Инвестиционната програма на Общината за тази година е в размер на 48 951 233 лв., от които 592 800лв. са целеви средства, 5 163 408 лв. са планирани със собствени средства, а 43 195 025 лв. ще бъдат финансирани от други източници.

Ще бъде обсъдена и програмата за управление на общинската собственост, както и предложението за изменение и допълнение на наредбата за местните данъци на територията на община Перник.

Съветниците ще се произнесат по искането на кмета за удължаване срока на разрешителното за водовземане от минералната вода на с. Рударци /сондаж 9/ на фирма „Алекс 2002“ ООД, представлявано от Бисер Страхилов. Те ще гласуват отчета по изпълнението на общинския годишен план за младежта за 2018 г. , ще вземат приемат предложения нов план за младежта за 2019-та.

Съветниците ще изслушат управителят на общинското търговско дружество „Общински гори“ ЕООД Любомир Минев и ще вземат решение за използването на дървесина от горските територии, собственост на Община Перник през настоящата година.