Прерязаха лентата на първия саниран блок със смесена отоплителна инсталация в Перник. Санирането вероятно ще продължи със самоучастие на живущите – PernikToday.net


Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова и кметът на Община Перник Вяра Церовска и прерязаха лентата на първия в страната саниран блок със смесена отоплителна инсталация по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това е 15-етажният блок № 58  на ул. „Благой Гебрев“ в пернишкия квартал „Изток“.

Той е първият, в който е извършена реконструкция на старата вертикална отоплителна инсталация чрез изграждане на нова комбинирана хоризонтална отоплителна система, автоматично балансирана и енергийно оптимизирана, с индивидуално измерване на месечния разход на топлина за всеки апартамент.

Прогнозната стойност на спестената потребена енергия при крайните потребители в сградата е 744 846 киловатчаса за година.

„Когато виждам този блок и съседните около него, осъзнавам, че не сме просто мечтатели“, сподели кметът Вяра Церовска.  „Ние сме строители на този град и ще го променим с общи усилия, защото зная колко трудно беше да започнем това, хората да повярват, че промяната идва и се случва. Тази промяна вече се вижда и тя ще промени нашия живот, заедно със строителите, които са положили всичко необходимо, за да бъдат доволни перничани. Благодаря ви за този хубав празник, който направихте, защото това е всичко, което ние искаме да видим като резултат. Убедена съм, че Перник ще бъде друг“, допълни тя.

„Търсим устойчиво, дългосрочно решение  при условия, които ще позволят поетапно да бъдат санирани и обновени голямата част от жилищните сгради в страната“, коментира в Перник заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Няма смисъл да се заделя още един финансов ресурс, бил той 1 млрд. лв., 1,5 млрд.лв., или  3 млрд. лв., който също да свърши, смята тя. Необходимо е  да измислим  дългосрочна програма, категорична е Крумова. Събраните до момента данни сочат, че спестяванията  от апартаментите са между 40 и 60 процента, което е доста добър резултат от санирането, посочи заместник-министърът.

Според нея самоучастие на живущите в последващо саниране на многофамилни жилищни сгради е по-вероятният вариант за продължаването му.
Възможно е  да се определят различни нива на участие на живущите  в зависимост от условията на жилищната сграда, каза още Крумова и допълни, че се обмислят  различни пакети в зависимост от конкретните характеристики и нужди на съответните сгради.

Смятам, че  трябва да се включи конструктивно укрепване, защото много от сградите  страдат не само от лоши енергийни характеристики, а имат и съществени конструктивни проблеми, заяви Крумова.

По думите й мярката е необходима за удължаване полезния живот на жилищните сгради. Укрепването обаче не трябва да бъде  на всяка цена и не за всяка сграда, определи заместник-министърът. Според нея по подобен начин може се говори и  за подмяна на вътрешни инсталации, горивни такива и други  елементи. Санирането продължава с наличните срадства. Сградите, за които е осигурено целево финансиране, ще бъдат завършени, каза Крумова. За други, които са получили одобрение, но все още нямат договори за целево финансиране, се  прави анализ на програмата, на резултатите.

Малина Крумова подсети собствениците да участват в конкурса за най-добре саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност.

От подобрената инфраструктура ще се възползват 150 човека в 70 апартамента. Безвъзмездната финансова помощ за сградата е 1 211 301 лева с допълнителен финансов принос от строителя в размер на 15 хиляди лева и съфинансиране от собствениците за изграждане на отоплителната система вътре в апартаментите – около 45 хиляди лева. На специалната церемония присъстваха зам.-кметовете Владислав Караилиев, Севделина Ковачева и Денислав Захариев, секретарят на Общината Радослава Манова, представители на фирмата изпълнител и граждани.

Общината е съдействала и за благоустрояване на пространството около блока, а местният бизнес е финансирал възстановяването на улична чешма.