Представиха книгата “България под комунистическия режим 1944-1989” – PernikToday.net

Книгата “България под комунистическия режим 1944-1989” беше представена в Областната администрация в Перник.

Инициативата е продължение на поредицата от събития, реализирани от областния управител Ирена Соколова през 2015 година, сред които е и експонирането на документалната изложба „Забранената истина“.

Книгата “България под комунистическия режим 1944-1989” е дело на Стоян Райчевски и Фанна Коларова. Тя е издадена на немски и български език, с подкрепата на представителството на Фондация „Конрад Аденауер“.

Творбата беше презентирана лично от авторите пред изпълнената зала „Струма” . Изданието представлява систематизиран, богато илюстриран труд. То показва с документи света на терор, репресии, преследвания и убийства, който се крие под спокойната повърхност на ежедневието през този период.

„За пореден път поставяме пред нашата общественост темата за причинените страдания по време на комунистическия режим. На територията на област Перник е имало три лагери за заточение  – в Куциян, в Богданов дол и в околностите на Гигинския манастир. Това са били места, на които неподчиняващите се хора са били физически и психически пречупвани. Нашите архиви разполагат с богат набор от данни, доказващи това. И не само документите показват истината, сред нас тук има и живи доказателства за случилото се по онова време, в лицето на Григор Симов и д-р Николай Илиев“, откри дискусията Соколова.

Тя отбеляза още, че представянето на авторския труд на Райчевски и Коларова в навечерието на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е още един повод за дебатиране на дълбоките преобразувания, настъпили в страната ни по дългия път от тоталитаризъм към демокрация.

Дисидентът Григор Симов, който е от с. Парамун, Трънско, сподели с присъстващите спомените си за събитията от живота му през 13-тте години прекарани в  Ловешкия, Старозагорския и Кюстендилския затвори, както и интернирането в Силистренско през 70-те, 80-те години на 20 век.

По покана на Ирена Соколова специални гости на събитието бяха ръководителят на представителството на Фондация „Конрад Аденауер“ в България Торстен Гайслер, проф. Калин Янакиев, проф. Евелина Келбечева и представителят на Министерството на околната среда и водите и международен секретар на ЖГЕРБ Антоанета Събкова.

Торстен Гайслер изрази благодарността си към областния управител за организацията на събитието. „Важно е събитията от миналото да не бъдат забравяни. Фондацията ни с радост подпомага издаването на всяка книга на Стоян Райчевски и Фанна Коларова. Чрез техния труд, истината за периода 1944-1989 ще бъде увековечена и ще достигне до все повече хора», допълни той.