Потребителските заеми не са поевтинели въпреки спада на лихвите – PernikToday.net

Въпреки спада на лихвите през изминалата година, цената на потребителските кредити не е станала по-ниска. Данните на БНБ показват около 20% среден спад на лихвените нива на различните по вид кредити през 2017 г. Например за потребителските заеми в левове те са паднали от 8.46% на 8.14%, а в евро – от 5.99% на 4.88%. Това обаче не означава, че банките са подобрили значително условията, при които финансират домакинствата.

„Не трябва да се гледа само лихвата, а годишният процент на разходите (ГПР), който е реалният измерител на цената на кредита“, коментира за в. „Сега“ финансовият анализатор на сайта „Моите пари“ Десислава Николова. В ГПР се включват всички такси и комисиони, които съпътстват обслужването на кредита. Прави впечатление, че за потребителските заеми, теглени в левове, ГПР запазва нивото си през цялата 2017 г. В началото на годината средният процент е 10.47%, докато през ноември дори е малко по-висок – 10.53%.

Малко по-добри условия банките предлагат за заемите в евро, където ГПР за една година е спаднал от 6.57% на 5.65%. За пореден път статистиката показва тенденция, която наблюдаваме през последните 2-3 години – банките компенсират намаляването на лихвите с покачване на размера на различни такси – за усвояване, за обслужване на разплащателни сметки или застраховки.

При ипотечните кредити се забелязва по-отчетливо подобрение на условията. Причината за това са обезпеченията, които се изискват от банките. За една година средната лихва за левови ипотеки е намаляла от 4.37% на 3.79%, а ГПР – от 4.85% на 4.19%. Освен това вече 8 банки предлагат и възможност за фиксиран лихвен процент от 1 до 3 години, като една банка дори има оферта за фиксирана лихва за 10-годишен период. „На фона на непрекъснатите предупреждения, че скоро лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре, подобни ипотеки са много атрактивни за потребителите. Тяхното предимство е, че осигуряват комфорт за известен период от време, ако има скок на пазарните индекси, които формират лихвата“, коментира Николова. Тези оферти обаче са с по-високи лихви от средните нива, като правилото е, че колкото по-дълъг е периодът на фиксирана лихва, толкова по-висока е тя./sega.bg