Половината аптеки без софтуер, не могат да засичат фалшивите лекарства – PernikToday.net

сн. monitor.bg

Половината аптеки нямат аптечен софтуер. Те не могат да въведат двете информационни системи, които стават задължителни от февруари. Това заявиха единодушно участниците в кръгла маса, организирана от инициативен комитет от магистър-фармацевти в София.

Едната е за контрол на недостига на лекарства и трябва да бъде свързана с Изпълнителната агенция по лекарствата, а другата е за проверка на медикаментите за фалшификати, поясни магистър-фармацевт Аделина Любенова. По данни на инициативния комитет в България само 2492 аптеки разполагат със софтуер, адаптиран към изискванията на НЗОК, от общо 4323 регистрирани у нас. По думите на Любенова, липсва яснота дали и тези, които разполагат със софтуера, могат да го прилагат при новите електронни състави, тъй като все още няма разписани изисквания за тях. Затова от инициативния комитет настояват да има гратисен период за въвеждане на е-системите.

Верификацията е факт от 2011 г. чрез евродиректива, а през 2016 г. са приети делегираните актове за изпълнението й. Тя става задължителна след 9 февруари, като годината е преходна за внедряването на цялостния процес, коментираха Деян Денев, председател на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), и проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

За да се отговори на въпроса, дали има фалшиви лекарства, в Европа се правят специализирани проучвания. Те показват 4% наличие на фалшиви лекарства. В България такива проучвания не са правени, уточни Денев.

“От 3500 аптеки, които работят в страната, 2200-2300 имат договор със здравната каса. Първото и задължително условие за подписването му е да има съответен софтуер. Второ, трябва да има и интернет връзка, защото се проверява и осигурителният статус на пациента”, обясни проф. Илко Гетов./monitor.bg