Показват мистиката на пернишката Сурва в Чикаго – PernikToday.net

Автентичният обичай и фестивалът Сурва ще бъдат показани в изложба и извън пределите на страната. Специална експозиция ще покаже мистиката на празника в българския център „Магурата“ в Чикаго. Откриването й, което ще бъде предшествано от прожекция на филм за Сурва. ще бъде на 19 януари.

В изложбата ще бъдат показани уникални образи и безценни моменти, запечатани от фотографи, които от години отразяват мащабното събитие. Сред авторите на снимките са Йоана Такова, Снежанка Борисова и Андон Тацев. Експонатите са показвани в Националния дворец на културата в София.

Инициативата е в рамките на подписаното споразумение за приятелство и сътрудничество между кмета на Община Перник Вяра Церовска и нейния колега Крейг Джонсън – кмет на чикагското предградие Елк Гроув.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

Със 7514-те си участници тазгодишното 28-мо издание на маскарада се очертава като най-мащабното от всички досега.