Пианистът Андрей Андреев грабна голямата награда на Международния конкурс за млади изпълнители на класически инструменти – PernikToday.net

Пианистът Андрей Иванов Андреев грабна голямата награда на кмета в тазгодишното 12-то издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, провеждащ се под патронажа на кмета на Перник Вяра Церовска. Талантът, който е възпитаник на Национална музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров”, получи статуетка и парична награда от 500 лв., които градоначалникът му връчи.

Кметът Вяра Церовска благодари на всички деца и младежи, преподаватели, жури и гости, които се включиха в музикалния празник в Перник. „ В този конкурс си дадоха среща едни от големите бъдещи таланти в музикалното изкуство. Надявам се тези дни да ги запомните с усмивка , с радост и настроение, които да ви заредят с очакване за следващия музикален празник в нашия град! До нови срещи, скъпи музикални приятели!”, сподели кметът на официалната церемония по награждаването.

Специалната награда на областния управител Васил Михайлов, която е таблет, получи тромпетистът Валентин Пламенов Петков.

Губернаторът сподели пред младия талант, че се надява наградата да му бъде добър помощник и учител при изкачването на стръмните върхове към успеха. На музикалното събитие в Двореца на културата да отдадат уважение към таланта на участаниците присъстваха и заместник-кметовете Севделина Ковачева и Денислав Захариев и кметът на кв. „Изток” Емил Костадинов. Огромни плюшени играчки зарадваха най-малките участници в конкурса – 4-годишния Матей Георгиев от Крива паланка /Македония/ и 6-годишната цигуларка от Япония Вакона Хатта

Актьорът Божидар Попчев, който беше водещ на церемонията, пък раздаде награди за най-артистични участници. Отличените бяха Аксиния Страхилова и Ангел Касабов.


Медалистите в отделните категории и възрастови групи от музикалните школи и музикалните училища получиха наградите си от диригентите на Камерен оркестър „Орфей” Райчо Христов и диригента на духовия оркестър Трифон Трифонов. Двамата дадоха и специални отличия на солисти на двата оркестъра. Директорът на Двореца на културата Петьо Фетфов отличи с награди и преподаватели за високи постижения.


Празникът продължи с галаконцерт на лауреатите и благодаерности към организаторите изключителния престижен форум.