Пернишкото село Кладница стана столица на фолклора – PernikToday.net

Два дни пернишкото село Кладница става столица на фолклора. Стотици танцьори и певци, пазители на българското творчество, се качват на сцената в местното читалище, за да предадат своя ентусиазъм на публиката и гостите. Талантливите самодейци са част от юбилейния, Десети регионален събор „Витошки напеви“, който ще бъде днес и утре.

  На официалния старт на фолклорното събитие присъстваха зам.-кметовете на Община Перник Владислав Караилиев и Севделина Ковачева, както и кметове на населени места.

Севделина Ковачева приветства участниците от името на кмета Вяра Церовска и ги поздрави за упорития труд за запазването и популяризирането на хилядолетните български обичаи и традиции.

„Скъпи самодейци, изказвам своята признателност за това, че с голяма трепет и любов обличате и показвате автентичните български носии, предавани от поколение на поколение. С уникалните си изпълнения вие съхранявате,  предавате и обогатявате народния ни фолклор. Събития като това са най-красивият израз на пъстротата и богатството на българската култура”, сподели в приветствието си Севделина Ковачева.

 

Кметът на село Кладница Васил Мирчев също поздрави участниците и им пожела да продължават да разширяват духовните търсения на нашите сънародници и да събуждат в тях любовта и преклонението им към всичко българско и родно. Той ни скри вълнението си, че толкова много самодейци отделят от своето време и участват в традиционния събор и им пожела преди всичко здраве, успешно представане и да продължават да носят българското в сърцето си.

 

В тазгодишното юбилейно издание ще се изявят 600 самодейци от областите Перник, София, Кюстендил и Благоевград. Те ще бъде оценявани от жури с председател проф. Димитрина Кауфман, а на най-добрите ще бъдат връчени награди.

Тази година най- малкият участник е 4-годишната Христина Георгиева от село Кладница, а най-възрастният е 92-годишен дядо от кюстендилското село Николичевци.