Пернишки сурвакари ще участват в операта „Янините девет братя“ – PernikToday.net

Пламен Карталов

Пернишки сурвакари ще участват в опирата „Янините девет братя“ на Софийската опера и балет. За тази цел на народния празник Сурова гостува директорът на културната институция акад. Пламен Карталов, който се включи в нищта на 13 срещу 14 януари обиколката на селата с кмета Вяра Церовска и нейния екип.

„В момента се готви постановката „Янините девет братя” от Любомир Пипков, истинска народна музикална драма. И една от картините ми ще вгради сътворяванета на древността към съвремието. Това ще бъде едно необичайно представление. Ще вкарам целия този български народен и естествен дух от миналото към съвремието. Много отдавна изследвам тази традиция и точно тук в този край намирам вдъхновение и едно бъдещо послание в моя спектакъл“, разкри акад. Карталов, който каза, че очарован от това, което вижда.

„Една така вълнуваща среща с ритуала ни дава самочувствие на българи, които пренасят от вековете тази традиция. Виждаме какво  удоволствие доставя празникът на млади и на стари, на мъже и жени. Това, което се прави, е уникално, което се прави“, сподели с вълнение директорът на Софийската опера и балет.