Пернишкият театър „Боян Дановски“ чества 100-годишния си юбилей с богата програма – PernikToday.net

Пернишкият театър „Боян Дановски“ чества 100 години от създаването си с богата програма, обяви директорът Иво Горчев на пресконференция, в която  взеха участие кметът на Община Перник Вяра Церовска и ресорният зам.-кмет Севделина Ковачев. Кулминацията на тържеството ще бъде на 27 март, в сряда, когато се отбелязва и Световният ден на театъра. В 18 часа от сградата на Общината ще тръгне дефиле, в което ще се включат заслужили дейци на театъра в Перник – актьори, режисьори, драматурзи, технически служители, както и общинското ръководство. Пред Двореца на културата ще ги чакат младите актьори от детско-юношеския театър „Мускетарите“. Всички заедно ще изпеят песента на Недялко Йорданов „Не остарявай любов“, посветена на театъра. В небето ще полетят 20 бели гълъба – символ на надежда и хармония.

Тържеството ще продължи във второто фоайе, където ще бъдат връчени специални възпоменателни плакети на четири институции, допринесли за запазването, възстановяването и развитието на театъра. Приз ще получи кметът на Община Перник Вяра Церовска, тъй като от 2002 г. културната институция е под крилото на Общината. Преди 19 г. тогавашният кмет Андрей Андреев, заместникът му Милан Миланов и депутатът Явор Милушев успяха да спасят театъра от закриване, както предвиждаше културната реформа по това време.

Плакет ще бъде връчен и на Министерството на културата в лицето на зам.-министъра Румен Димитров. С почетната награда ще бъде удостоен и областният управител Ирена Соколова, като по този начин ще бъде изразена благодарност към държавата в лицето на премиера Бойко Борисов, тъй като през 2012 г. напълно изгорелият през 2004 г. театър беше  възстановен, благодарение на финансовата подкрепа от държавата.

Четвъртият плакет ще получи президентът Георги Първанов /2002 – 2012/ заради моралната подкрепа, която е оказал за културната институция.

С 12 поименни плакета ще бъдат удостоени хора, свързали съдбата си с  пернишкия театър. Сред тях ще бъде и съпругата на емблематичния Георги Русев, по чието време като директор театърът „Боян Дановски“ записа златни страници в историята си. Призове ще получат и театрални дейци, дали частица  от себе си в името на изкуството на Мелпомена. Мил подарък за тях ще бъде и специален албум, разказващ за историята на театъра в Перник и за неговите директори.

На празника ще присъства и актьорско съзвездие от Народния театър, сред което Мария Каварджикова, Валентин Ганев, Дарин и Деян Ангелови и др., започнали професионалния си път от пернишкия театър.

От 19 часа започва постановката „Енергични хора“ по Василий Шукшин, в която участват и осемте актьори, които са на щат в театъра „Боян Дановски“.

Дните преди кулминацията на едновековния юбилей на театъра също са посветени на празника, каза Иво Горчев. На 25 март ще бъде открита изложба с част от театралния реквизит, т.е. който е останал незасегнат от пожара, лумнал в навечерието на Коледа през 2004 г.

На 26 март, във вторник, от 11 часа ще започне награждаването на авторите на най-добрите есета, посветени на 100-годишнината на театъра, в ГПЧЕ „Симеон Радев. По темата „Театърът – второто злато на Перник“ са писали 11 ученици. Наградата за тримата отличени ще бъдат билети за театрални постановки.

„Малко са градовете , които могат да се гордеят с това, че 100 години са запазили своя духовен и културен център, бих казала – сърцето на Перник“, каза кметът Вяра Церовска. „Много хора бяха ангажирани, за да се запази театърът ни, който изгоря до основи, възкръсна и продължи да съществува. Най-големите български актьори са играли на сцената на драматичния театър „Боян Дановски“. Мисля, че и самото присъствие на Иво Горчев – син на големия български актьор Антон Горчев , говори затова, че перничани умеят да пазят и ценят паметта на хората , които са дали много за културното израстване на града ни“, коментира още градоначалникът.