Пернишките социалисти отбелязаха тържествено 9 септември – PernikToday.net

Да помним и да не забравяме, че 9 септември 1944 г. е светла дата в историята на България, каза председателят на БСП Перник Кирил Леонов пред десетките членове и симпатизанти, събрали се на Братската могила.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите стачници. Историята на всеки народ си има своите паметни и бележити дати, които променят всичко след себе си. Една такава дата е 9 септември 1944 г. Днес 73 години по-късно можем да се произнесем от мъдростта на времето, че тази дата е своеобразен връх в десетилетните борби на българския народ за равенство и социална справедливост. Съдбоносна дата, в която пернишките миньори-стачници дават своя принос. Колкото и да се коментира като дата, която е спорна в нашата история – едно е безспорно – 9 септември 1944 г. слага началото на справедливостта и защитата на обикновения трудов човек. А идеалите, които водят народа са честност, достойнство, вяра и отговорност, каза Леонов.

Деветосептемврийската революция е едно от най-забележителните събития в родната ни историята, което променя из основи облика на изостаналата дотогава България. Колкото и да се опитват някои да ни вменяват друго през годините на прехода, хората помнят и разказват, сподели Йордан Малинов, зам.-председател на Младежкото обединение на БСП Перник.

Днес, извлекли поуките от суровите изпитания, от превратностите и премеждията на времето, БСП и българската левица, без да забравят миналото от позицията на днешната реалност, търсят отговори на новите предизвикателства, каза Иван Димитров, член на ИБ на БСП Перник. И добави, че за годините на прехода БСП е доказала, че работи последователно за изграждане на цивилизовано демократично общество, за международния авторитет на България и достойното й име в семейството на европейските народи. Ето защо днес честваме тържествено 73-тата годишнина от 9 септември 1944г., каза още Димитров.

В заключение лидерът на пернишките социалисти Кирил Леонов призова: Нека днес, прибирайки се към домовете си, да се замислим за това къде загубихме искрицата на обединението и как допуснахме нещата, които ни разединяват да са повече от каузите, които ни обединяват като народ. Нека да се замислим и как всеки един от нас може да допринесе за това, да намерим онзи плам и да се противопоставим на корумпираната и лъжлива власт. Днес повече от всичко трябва да работим за това да бъде върната справедливостта на хората!