Пернишките седмокласници са трети в страната по успех на матурите по БЕЛ и на 18 място по математика – PernikToday.net

Пернишките седмокласници са трети в страната по успех на матурите по български език и литература /БЕЛ/ и на 18 място по математика. Това сочи статистиката на просветното министерство след националното външно оценяване на бъдещите осмокласници. Проблемът с царицата на науките  – математиката, е дългогодишен и е валиден за цялата страна. Според министъра на образованието Касимир Вълчев една от причините е, че новото поколение трудно се мотивира да учи математика и природни науки.

По български език и литература резултатите от 53,06 варират между добър-много добър, ако се преобразуват в оценки. Значително по-малко брой ученици са предпочели да не работят по отворените задачи и са получили нула точки. Седмокласниците са се затруднили най-много на задачите, в които трябва да определят ролята на запетаите и да трансформират обособена част в подчинено изречени. Въпреки споровете около задачата с шевиците, се оказва, че учениците са се справили на нея и средно 65,4 от тях имат по 2 точки. Седмокласниците имат затруднения и с възпроизвеждането на знания, свързани с граматиката и тълкуването на текст.

Експертът в МОН Александър Трингов посочи, че са се справили с извличането на информация и задачите, отнесени към лексикологията. На преразказа пък седмокласниците имат над средния брой точки. От максималните 35 точки средно са изкрали по 20.

Предз 2020 г. в изпитния тест по БЕЛ ще бъдат включени въпроси от 6 и 7 клас. Въпреки това и тази година на изпита бе заложен капан за седмокласниците с въпроси по граматика от 6 клас.