четвъртък , 16 март 2017 г.
Начало / Култура и образование / Перничанинът от Канада Петър Георгиев-Рей гостува на кмета Вяра Церовска

Перничанинът от Канада Петър Георгиев-Рей гостува на кмета Вяра Церовска

Petar Georgiev - Rei pri kmeta Vyara Cerovska

Още един перничанин привлече към каузата си да промени облика на Перник  кметът Вяра Церовска. Тя се срещна с Петър Георгиев – Рей, един от най-търсените творци извън границите на страната ни. Хронологията на творческия му живот е един дълъг път – тръгващ от пернишкото с.Боснек и стигащ до Канада, Америка и Франция. „Обичам да се връщам там, откъдето съм тръгнал“, не крие перничанинът,чиито творчески интереси се преплитат и го водят отново в България, за да сподели новия си роман и картините си с българската публика.

Разговорите за общи проекти и бъдещо сътрудничество в полза на обществото в Перник оставиха впечатление, че срещата е първа, но не и последна. „Стараем се страшно много да променим представите за нашия град и да покажем личностите, които са постигнали нещо със собствения си
живот, които са от нашия регион и прославят града ни.Те са пример за всички и е важно да контактуваме с тях“, сподели пред госта Вяра Церовска и спомена за известния оперен певец Владимир Стоянов, който направи невероятен концерт за своите съграждани и който вече е почетен гражданин на Перник.

Petar Georgiev - Rei pri kmeta Vyara Cerovska

Петър Георгиев – Рей призна, че чужда страна му е дала шанс да преоткрие себе си, но силата да го направи идва от неговите корени, на които той държи. Затова изрази готовност да помогне на родния си град. Първата крачка вече е направена, представяйки пред перничани книгата си „Мислителят или насаме с един живял“. Той подари и на кметския екип по една с автограф за спомен и с чувство за хумор сподели, че ако учителите му по литература в Перник научат, няма да повярват.

Само преди дни талантливият перничанин от Канада представи в столичната галерия „Нюанс” свои картини и романа си. Това не е единствената му книга. В писателския си шкаф има и пиеси , а картините от собствената му галерия в Монреал обикалят света. Това че по душа и по професия е актьор, допълва творческата му личност.

Петър Георгиев – Рей завършва ВИТИЗ през 1987 година. Разпределен е във Врачанския театър, където играе две години. През 1991 година емигрира в Канада. А оттам пътя си чертае сам . Признава, че е трудно и нищо не му е подарено,“но когато вярваш в себе си, гравитацията се преодолява“, категоричен е Петър.

Предишна Прибират скарите по Коледа и Сурва в дървени къщички
Следваща ИМП огласи най-новото проучване за изборите: Първият тур е ясен, балотажът ще е драматичен

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *