Перник чества 109-годишнината от обявяването на Независимостта на България – PernikToday.net

Перник отбеляза 109-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържественото честване започна с ритуал пред паметника на Кракра Пернишки. Под звуците на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов венци и цветя положиха зам.-кметът Денислав Захариев и секретарят Радослава Манова, народните представители от ПП ГЕРБ д-р Александър Александров и Красимир Велчев, депутатът Любомир Бонев от „БСП за България“, областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Иво Савов и зам.- председателят Румяна Гьорева, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, представители на политически партии и граждани.

По традиция празникът продължи с дефиле по ларгото на площада до Двореца на културата, където беше издигнат националният трибагреник. В него се включиха още зам.-кметът Йордан Павлов, зам. областните управители Иво Иванов и Васил Павлов, общински съветници и представители на институции.

Перничани и гости на града бяха поздравени от заместник-кмета Денислав Захариев, който прочете приветствено солово от името на кмета д-р Вяра Церовска. „На тази дата преди 109 години в старопрестолния град Търново е обявена независимостта на България. Окончателно е отхвърлена зависимостта от Османската империя и едно свободно, но „васално“ княжество премахва договорките между Великите сили, за да покаже истинската си сила – по миролюбив и достоен начин. Това е успешният завършек на повече от 30-годишна борба за политическо равноправие в международните отношения на възстановената след 500 години робство българска държава“, каза в словото си Денислав Захариев.

Той посочи, че днес отдаваме заслужена почит на онези, които през 1908 година ни дадоха пример за единство, за напредък, за национално самочувствие, които показаха, че нищо не може да пречупи свободолюбивия дух на българите. „От усилията на всички нас зависят бъдещето и просперитетът. Независимостта на България не е само 22 септември, тя е всеки изживян миг от нашата история – до ден днешен. Нека заедно намерим вдъхновение в тези славни събития и да продължим да се грижим за достойнството и бъдещето на една горда и обединена България“, каза още Захариев.

Областният управител Ирена Соколова също поздрави перничани с Деня на независимостта. Тя отбеляза , че когато на този ден през 1908 г. княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов обявяват България за независимо Царство, те завършват делото на няколко поколения български възрожденци, чийто идеал е бил изграждането на свободна, автономна и суверенна българска република.

„Но аз вярвам, че независимостта е абсолютно понятие, значението на което не се мени с течение на годините“, заяви Соколова.

Празничната програма завърши с концерт с участието на художествени състави при Общинския комплекс „ Двореца на културата”.