Перник отбеляза 145 г. от гибелта на Апостола – PernikToday.net

Перничани отбелязаха 145 г. от гибелта на Апостола. Пред паметника на Васил Левски кметът на Община Перник Вяра Церовска и екипът й, областният управител, депутати, председателят на Общинския съвет, политици, общественици, граждани застинаха в минута мълчание, прекланяйки се  пред подвига на Дякона. На възпоменателната церемония  възпитаници на 12-то ОУ „Васил Левски” рецитираха стихове, посветени на Апостола.

„Левски ни даде най-чистото усещане за подвига и най-страшното усещане за цената на предателството. Затова бесилката му стана нашия кръст. Той увисна на нея не само, за да спаси България, но и за да я събуди. Да й покаже мечтата, пътя и свободата. Да ни покаже, че няма равен на себе си.  Ето защо за народа той е не просто герой  –  той е Апостолът.  Във всяко българско сърце винаги трябва да има частица искрена благодарност и преклонение пред делото и подвига на Васил Левски“, каза водещата Соня Станчева.

Венци и цветя  на паметника на Левски  бяха поднесени още от малките възпитаници на детската градина „Валентина Терешкова“, както и от учениците от ПМГ „Христо Смирненски“, 12-то ОУ „Васил Левски” и ГПЧЕ „Симеон Радев“.