Пак започват бури и валежи, температурите падат – PernikToday.net

Перник е сред 12-те области в страната, в които е обявен жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури.  Останалите са: Смолян, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, София-област, София-град, Кюстендил, Видин, Монтана и Враца.

Още днес преди обяд над Западна България, а след обяд и над Централна ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще паднат валежи, придружени с гръмотевични бури и усилвания на вятъра. Ще има условия за градушки, прогнозира НИМХ към БАН.

Сумарните количества за денонощието ще са между 15 и 35 л/кв. м, а на отделни места и над планинските райони и повече.

В Рило-Родопската област и на места в Предбалкана климатичните явления ще са интензивни, а валежите – значителни. Много от реките в страната са близо до критичните нива на преливане.

Над източните райони на България ще бъде предимно слънчево. Максимални температури между 27 и 32 градуса по Целзий, в западните райони – малко по-ниски.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб северен вятър. Максимални температури на въздуха: 27-28 градуса. Температурата на морската вода е 24 -25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури и усилвания на вятъра. Максимална температура на височина 1200 метра около 20 градуса, на 2000 метра – около 13 градуса.

И в неделя над много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки.

За неделния ден най-голяма  е вероятността за интензивни и значителни по количество валежи в Северна България и Родопите. Със север-северозападен вятър захлаждането над страната ще продължи.

В понеделник по-съществени ще са валежите в Централна Северна и в Североизточна България, валежи и гръмотевици ще има и по Черноморието. Времето ще е хладно за юли, с максимални температури между 23 градуса и 28 градусa./vesti.bg