Отприщи се фестивалът, тръгнаха дефилетата, Перник кипи – PernikToday.net

С наричания за здраве, благополучие и успешна година от малки коледари на започна фестивалната надпревара на XXVIII-я Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Те сурвакаха с усмивка и настроение официалните гости, дошли на празника. Стартът на фестивалните дефилета даде кметът Вяра Церовска, която приветства всички участници, перничани и приятели на Перник, потопили се от магията на карнавала.

„Скъпи , приятели, дефилето започва, най-красивото, най-пъстрото, най-шареното, запазило българската традиция и дух.  Сурва е празник на Перник и на цяла България. Да започваме! Да бъде!“, обяви Церовска.

Приветствие отправи и новият президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Ларс Алгел. Той връчи две купи на журито, което ще определи кои две групи – сурвакарска и кукeрска, ще ги получат за представянето си.

В двата дни на фестивала в маскарадното дефиле се включват общо 7500 души, обединени в 122 групи. Сред тях мъжете са 4168,  жените – 1816, а децата – 1357.  Групите от чужбина са 19 с общо с 433 участници.

Обичаите си в маскарадните игри ще покажат представители  на 8 държави –  Македония, Русия, Португалия, Италия Сърбия, Румъния, Гърция , Словения.

Деветчленно жури ще оценява тазгодишното представяне на сурвакарските и кукерските групи. Председател на журито е доцент доктор Георг Краев от НБУ. Членове са:  доц. д-р Валентина Ганева-Райчева (ИЕФЕМ-БАН), проф. д-р Николай Ненов ( РИМ – Русе), д-р Милена Любенова (ИЕФЕМ – БАН),  Цветана Манова – етнолог, Елена Темелкова – художник, Стефан Давитков кмет на кв. Бела вода – Перник и представител на тамошната мечкарска група„Бела вода“, Георги Андонов от кукерската група на Сушица – Карлово, Венец Ангелов от групата на Джерман, община Кюстендил.

По-късно през деня Организационният комитет на XXVIII фестивал Сурва 2019 и общинското ръководство на Перник се срещнаха с официалните гости в художествената галерия „Любен Гайдаров“.

„Скъпи приятели, добре сте дошли, ние сме едно голямо семейство, семейството на карнавалните и маскарадните игри. Тези дни показваме нашата култура и приятелството, чрез които всички можем да живеем по-щастливо и по-спокойно“, заяви кметът на Перник и председател на организационния комитет Вяра Церовска и благодари на гостите от ФЕКГ, ръководителите на групите от чужбина, посланици и други официални лица.

Градоначалникът не скри гордостта си от факта, че всеки фестивал става все по-мащабен и по-колоритен, което означава, че традицията ще пребъде.