Откриха 18 надгробни паметници в гробищата в кв. Калкас, свалени много внимателно – PernikToday.net

сн. фейсбук

Откриха 18 надгробни паметници в гробищата в кв. Калкас, свалени много внимателно и положени на земята. Не става дума за вандалски акт, както се чу преди дни, заяви пред Pernik Today кметът Надка Павлова. Плочите не бяха повредени и не личеше сами да са паднали, обясни тя. Пипала е човешка ръка.

Това е станало ден след Задушница, на 12 февруари 2018 г. Всъщност паметниците са открити точно навреме и близките вече са ги прибрали, а някои отново са ги поставили на гробовете роднините си.

Хората в Калкас говорят, че надгробните плочи са свалени и приготвени за кражба. Говори се, че някои от фирмите, специализирали се в изработка на паметници, поръчвали на определени хора да обират плочите, които после били преработени и отново пускани в обращение. Това обаче са само слухове, засега. Подобни случаи на изчезнали надгробни плочи имаше на централните гробища в Перник.

Сигнал до Надка Павлова за свалените паметници подала дъщерята на починал мъж, която отишла до гроба на баща си, за да прибере паметника, който бил изскубан заедно с железата. Кметицата на свой ред сигнализира в полицията. Със случая се занимават криминалисти, каза тя и уточни, че свалените паметници са открити в различни краища на гробищния парк.