Отбрани творби от семейната колекция пълнят юбилейната изложба на Димитър Делийски – PernikToday.net

„Отбрани творби от семейната колекция“ – така се нарича юбилейната изложба на Димитър Делийски, който си отиде от този свят през 2012 г.  Експозицията е плод на едно споделено желание на художника да направи изложба в галерията „Марин Гогев“ в кв. Изток в Перник и ще бъде открита от 17.30 часа на рождения ден, 29 май, когато щеше да навърши 85 години. Почитателите на живописта ще имат шанса да видят никога и никъде непоказвани картини на Димитър Делийски, повечето от които самият той е пожелал да останат в семейството и фамилната колекция.

„Галерията, в която не сме правили самостоятелна изложба и галерията, в която, синко, сме длъжници да направим“, е казал Димитър Делийски на сина си Валентин Лазаров, който изпълнява желанието му посмъртно. Изложбата ще бъде поредната сбъдната мечта на твореца, която не дочака да види. Художникът Марин Гогев, на чието име е кръстена галерията е един от най съкровенните и чисти приятели на баща ми, спомня си синът му.

В галерията ще бъдат изложени 30 творби на Делийски – масло, акварел, маслен пастел, сух пастел и смесена техника за целия му период на развитие, като се започне от 50-тте години на миналия век и се стигне до последния му сезон. Ще бъде показан и портрет, сътворен от единствената ученичка на Делийски- художничката от Земен Ани Петрова. Творбата е рисувана пред една от най любимите му картини, която ще участва за първи път в изложба – „Борова гора – четирите сезона“. Картината е въдхновена от „Четирите сезона“  на Антонио вивалди – един от любимите му композитори.