Общинският съвет в Перник излезе с декларация за чист въздух и недопускане горенето на отпадъци  – PernikToday.net

Общинският съвет в Перник излезе с декларация, в която настоява компетентните органи да вземат всички законосъобразни мерки за недопускане замърсяването на въздуха и недопускане на вредни емисии в атмосферата на град Перник. Документът бе гласуван единодушно и ще бъде изпратен по компетентност.

„Ние, общинските съветници от ОбС – Перник, обезпокоени от констатираните факти от компетентните органи и създадената чувствителност сред обществеността, декларираме нашата ангажираност да не бъде допуснато изграждане и използване на инсталация, използваща отпадъци, опасни за живота и здравето на жителите на нашата община“, се казва в декларацията.

Съветниците се обединиха около декларацията, след като кметът Вяра Церовска изчете констативен протокол от проверката на РИОСВ на територията на „Топлофикация Перник“. Думите й бяха в отговор на питане на съветника от БСП Кирил Леонов, който поиска да знае ще се изгарят ли РДФ-отпадъци на територията на „Топлофикация“ и дали тя е за това изгаряне.

На 10.08.2018 г. в Общината постъпва инвестиционно намерение от „Енерго инвест инженеринг“ ЕООД за изграждане на инсталация за изгаряне на РДФ-въглищен прах на площадка на „Топлофикация“, но в законовия срок до 28.08.18г. няма постъпили възражения, становища и др.

На 07.06.2018 г. постъпва инвестиционно намерение от „Топлофикация“ за добавяне при работата на горивната инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия на допълнителни горива – биомаса, шисти и RDF – до 24.06.2018 г. няма постъпили възражения, становища и др.

На 15.08.2018 г. постъпва  инвестиционно намерение от „Енергоинвест инженеринг“ за „Изграждане на инсталация за изгаряне на RDF и въглищен прах в пламъчнотръбен котел КМ.12 на площадката на „Топлофикация – Перник“ и след обществената разгласа по него постъпват 65 възражения, становища и др. от заинтересовани граждани и организации.

За всички намерения е уведомена РИОСВ. За последното инвестиционно намерение са сезирани всички компетентни органи, имащи отношение по проблема – РИОСВ, РЗИ, МОСВ, ДАКЕВР, областният управител, посочи кметът.

Ето какво изчете Вяра Церовска от протокола по извънредната проверка на РИОСВ на територията на „Топлофикация“, направена на 19 септември 2018 г. около 21 часа. Това е вечерта, в която на много места в Перник се чувстваше остра миризма на изгоряла пластмаса.

Инспекторите констатират, че източникът на неприятните миризми е невъведената в редовна експлоатация инсталация за сушене на твърди горива, стопанисвана от фирма „Хит енерджи“ ЕООД. Констатирано е наличие на твърд материал, смесен предварително с третирани отпадъци с различен размер и цвят, сред които на лентите за подаване на гориво към инсталацията пред пещните камери се различават най-вече пластмаси и найлон. В района на инсталацията се усеща силна, неприятна миризма.

„Хит енерджи“ извършва нерегламентирано горене на отпадъци на територията на „Топлофикация“. На компанията са дадени предписания да преустанови незабавно изгарянето на отпадъци, да не извършва това в постоянен срок и да представи в РИОСВ в срок до 26 септември 2018 г. всички документи за произхода на отпадъците.

Инсталацията за сушене на твърди горива не е въведена в редовна експлоатация. От 21.09.2018 г. РИОСВ спира достъпа до съоръжението.

Заради установени неорганизирани прахови емисии и неприятна миризма, на „Топлофикация“ също са дадени предписания: До 25 септември 2018 г. дружеството да предприеме технически мерки за недопускане на неорганизирани прахови емисии и да не допуска изгаряне на горива, различни от разрешените.

Всичко, зависещо от нас, като мерки ще бъде предприето, увери кметът Вяра Церовска.

По-късно изпълнителният директор на „Топлофикация“ Любомир Спасов заяви, че „Топлофикация“ гори само разрешените й горива – въглища. Разполагаме с достатъчно количества на склад и не сме притеснени, каза той.