Община Перник иска финансиране за изграждане на осветителна система и лекоатлетическа писта на стадион „Миньор“ – PernikToday.net

сн. bgclubs.eu

Община Перник ще кандидатства за финансиране пред Министерството на младежта и спорта /ММС/ за изграждане на осветителна и прожекторна уредба и за реконструкция на лекоатлетическата писта на стадион „Миньор“. Право на това дава Наредба №2 от 8 май 2014 г. на ММС за финансово подпомагане на спортни обекти и съоръжения .

Общо инвестицията възлиза на 2  265 750 лв., като в осветителната система, която ще бъде  по стандартите на UEFA Stadium Lighting Guide 2016, ще бъдат вложени 1 079 861 лв. Ремонтът на лекоатлетическата писта е изчислен на 1 185 888 лв. Тук са предвидени изграждане и монтиране на необходимите съоръжения за хвърляне на гюлле, чук и диск, дълъг и троен скок, овчарски скок.

„С влизането в експлоатация след реновирането и реконструкцията на стадион „Миньор“, спортната общественост и гражданите на Перник ще посрещнат подобаващо 100-годишния юбилей на Цар Футбол и  95-годишнината на Царицата на спорта- леката атлетика, радвайки се на едно многофункционално съвременно спортно съоръжение, което може да бъде домакин на състезания по футбол и лека атлетика, на надпревари от най-висок ранг“, пише в докладната си до Общинския съвет кметът Вяра Церовска. Очаква се, че на предстоящата сесия на 4 септември местният законодателен орган ще одобри кметското предложение.

На територията на община Перник дейност развиват два лекоатлетически клуба – на именитата бегачка Милка Михайлова и на Венелина Венева – една от петте българки, реализирали скок на височина над 2 метра.

Община Перник ще даде възможност за безвъзмездно ползване – изцяло или частично,  на стадиона за определено време на детски градини, на училища и ВУЗ-ове за реализиране на задължителните учебни програми и за извънкласни занимания, както и за тренировъчна и състезателна дейност на учащите.