Област Перник председателства заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Югозападен район и Регионалния координационен комитет – PernikToday.net

В рамките на два дни област Перник председателства съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Югозападен район и Регионалния координационен комитет.

Съветът, ръководен от областният управител на област Перник Ирена Соколова, се проведе в община Разлог с участието на над 70 членове на РСР, както и много гости. Участие взеха областните управители от  петте области – София град, София област, Перник, Благоевград и Кюстендил, зам. -министрите на Българското председателство на Съвета на ЕС Олег Попов и на културата Румен Димитров, кметовете на общините, представители на всички министерства, ректори на университети, ръководители на териториални структури, представители на бизнеса от Югозападен регион и зам.- председателят на Националния младежки форум.

В първия ден на заседанието бе представен доклад на тема „Съединението прави силата“ за ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, както и план за подготовка и индикативна програма на предстоящите събития в периода януари-юни 2018 г., приоритетни направления и очаквани резултати.

Заседанието  продължи с информация за напредъка по изпълнението на Програмите за териториално сътрудничество и Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2012 година, както и предстоящи за обявяване процедури през 2018. Бе приета и годишна индикативна програма за дейността на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район за 2018 г., като доклад по темата бе изнесен от областните управители на София и Кюстендил – Николай Пехливанов и Виктор Янев.

Избран беше и заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район за периода 01.01.2018-30.06.2018г.  – това е Теодор Петков- кмет на район Витоша, София. Той заема мястото на досегашният зам.-председател Пламен Алексиев- кмет на община Радомир.

Във втория ден от заседанието с участието на ректора на СУ Анастас Герджиков и Росица Иванова – директор на РУО София област, бяха обсъдени състоянието и перспективите пред образованието в страната, както и възможностите за повишаване на сътрудничеството между образователните институции, младежките организации и териториалните органи на изпълнителната власт.

Форумът завърши с представяне на  Междинните оценки на областните стратегии за развитие на областите от Югозападен район.

В края на двудневното заседание Ирена Соколова връчи специален плакет, символ на ротационното председателство на съвета на своя приемник Николай Пехливанов – областен управител на област София, която ще бъде председател на РСР на ЮЗР през първото шестмесечие на 2018 г.