Областният управител присъства на откриването на обновения манастир в село Лева река – PernikToday.net

Областният управител Ирена Соколова присъства на архиерейско богослужение по повод освещаването на манастира “Свети Четирдесет мъченици” в с. Лева река, община Трън.

Заедно с нея церемонията уважиха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, кметовете на Трън и Перник  Цветислава Цветкова и д-р Вяра Церовска, множество духовници, миряни и гости.

Водосвет за здраве в двора на Леворечкия манастир отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Той отправи и своето пожелание и послание светата обител да се радва на все по-голяма посещаемост от страна на хората търсещи духовно уединение, молитва и смирение.

Министър Порожанов също не скри задоволството си от всички дейности, реализирани по рехабилитацията на манастира и прилежащите му части.

Припомняме, че благодарение на европейско финансиране, осигурено по Програмата за развитие на селските райони и със съдействието на областния управител на Перник, обителта в Лева река бе възродена. Дворът й е изцяло благоустроен с алеи, беседки и засадени растителни видове, а сградата на манастирския конак е възстановена и готова за приемане на посетители.

С нов дренаж е и храмът, който претърпя обновление и отвътре. Уникалните стенописи са добре запазени и съхранени.

Проектът е на стойност близо 645 000 лева. Архитект на обекта е г-жа Мариета Браделева.

Според местно предание мястото, на което е построен манастирът “Свети Четирдесет мъченици” някога било посочено лично от българския цар Петър Делян още в първите години на 11 век.

По повод празника бе раздаден осветен курбан.