Областният управител присъства на изложба на сурвакарски маски изработени от деца – PernikToday.net


В навечерието на откриването на XXVIII-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2019 в Перник, областният управител Ирена Соколова гостува на изложбата „Среща със Сурова“. Експонирана в залата на „Vip Gallery“ при НЧ „Нови хоризонти 2009“, колекцията представи сурвакарски маски, изработени в практически ателиета от учениците от Националната гимназия по приложни изкуства „Св. Лука” гр. София и Основно училище „Иван Вазов” в с. Извор, община Радомир.

Инициативата е финансирана от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, а проектът се изпълнява от Сдружение „Локално наследство“

„Надявам се това събитие да се случва традиционно, за да дообогати и разшири границите на фестивала „Сурва” – през творчеството и въображението на децата от големия град, които не познават този обичай, през първите опити да се направи маска от природни материали, до усещането, когато видиш крайния резултат. Това е начинът да се съхранят корените на традицията и тя да се мултиплицира”, каза Соколова при откриването на изложбата.

Областният управител направи предложение инициативата да бъде разгърната в по-голям мащаб през следващата година. Губернаторът прикани децата, участващи в ателиетата и техните преподаватели да бъдат гости и да творят в „Къщата на маските” в с. Кошарево, която бе изградена от Областна администрация Перник и отворена за посетители през миналата година. Мястото със своите пространства е идеално за създаване на творческа атмосфера и среща със сурвакарското наследство на Граово.

Накрая на изложбата губернаторът откупи една от изработените маски, която ще краси администрацията по време на фестивалните дни.