Областният управител организира първия по рода си празник на многообразната италианска култура в Перник   – PernikToday.net


Сред изискана и стилна атмосфера, в Перник бяха представени богатата култура и забележителното минало и настояще на Италия. Събитието, организирано за първи път в нашия град от областния управител Ирена Соколова, се осъществява чрез Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз в рамките на приоритет 2: „2018 – Година на културното наследство и представяне на многообразието от етноси и култури в Европейския съюз”.

„Докато избирахме коя да е страната, която да покажем и за която да разкажем, ние с екипа ми, без колебание се спряхме на любимата ни Италия – дестинация на много пътешественици от цял свят заради нейните забележителности и история. Италианците са близки до нашия български дух. Те обичат да се веселят, да се шегуват и са също толкова емоционални като нас. Ярки, знойни и самобитни, като родината си са народните умотворения и сентенциите, предавани от древността до днес на поколения италианци. Неслучайно Италия е люлка, дала на света неоценимо богатство от древни философи и ренесансови гении. Вие сте цветни и впечатляващи хора”, сподели пред гостите Соколова.

Празникът продължи с изложение, на което бяха представени най-добрите образци на модата, кулинарията, туристическия и бизнес потенциал, музикалното изкуство и козметичната индустрия на средиземноморската страна. Модно ревю пресъздаде финеса, вкуса и несравнимия творчески гений на италианските дизайнери и стилисти. Модели дефилираха и пресъздадоха образите на София Лорен, Рита Павоне, Донатела Версаче – забележителните жени, оставили отпечатък върху нацията си и света изобщо. Гостите опитаха и вкуса на Италия – традиционната пица „Маргарита” и неизменното червено вино.

Инициативата бе реализирана с любезното съдействие на Посолството на Република Италия в България, в лицето на неговия посланик Стефано Балди, Италианската търговска камара с председател Марко Монтеки, Италиански институт за външна търговия – ИЧЕ София, Конфиндустрия България, фирма „Кристиан оф рома груп“ – вносител на козметични продукти от Италия и лидер в сектора продукти за коса, козметика и оборудване на салони за красота.