Областният управител на Перник с награда от сънародниците ни в Западните покрайнини – PernikToday.net

 Удостоиха областния управител на Перник с награда за подкрепа и принос в популяризирането на българската култура и традиции в Западните покрайнини.

Отличието бе връчено на Ирена Соколова от Александър Димитров – председател на Сдружение “ГЛАС” Босилеград.

“Оценявам този важен жест, свързан с темата за добросъседството, както и позитивните взаимоотношения в Българо-сръбския регион. Смятам, че чрез българския фолклор – обичаи, песни, танци, нашите сънародници в Босилеград предават силни послания за това, че днес не трябва да съществува разделение, а приятелство и успешно сътрудничество в различни сфери и политики. Това е правилният европейски модел и път на развитие”, сподели Соколова.

Сдужение “ГЛАС” е доброволно, неправителствено сдружение, което осъществява  цели в областта на всички позитивни жизнени дейности: култура, информативно-издателска дейност, образование, икономика, туризъм, екология, здравеопазване, спорт и др.

Сдружението е основател и на мултимедийния новинарски портал „ГЛАСПРЕСС” на български и сръбски език.

 

Порталът е създаден да насърчава европейската принадлежност на гражданското общество, българското национално малцинство в Р Сърбия, със специално внимание към младите хора и техните инициативи.