Областният управител на Перник Ирена Соколова и началникът на окръг Пирот Драгана Тончич с общи усилия за развитие на икономиките и благосъстоянието на двете съседски области – PernikToday.net

Областният управител Ирена Соколова проведе среща със началника на окръг Пирот Драгана Тончич. Част от делегацията бяха и председателят на Общинския съвет в Пирот Милан Попович и Александър Симонович – съпредседател на Българо-сръбска търговско-промишлена камара.

Официалното посещение, осъществено със съдействието на посланика на Република Сърбия в България, цели затвърждаване и развитие на добрите взаимоотношения и практики между областите Перник и Пирот.

Една от обсъжданите теми по време на среща беше ползотворното сътрудничество между България и Сърбия по време на изпълнението на проектите по програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ – ИПП България-Сърбия.

Ирена Соколова припомни, че след месец стартира и второто повикване по програмата, която ще даде възможност на различни правителствени и неправителствени организации, след одобрение, да изпълняват проектни дейности – инвестиционни и “меки” мерки.

“Днешната среща е поредното доказателство за общите ни усилия към обмен на опит и знания по отношение на политиките на регионално и местно ниво. Чрез съвместните ни инициативи и проекти допринасяме за развитието на икономиките и благосъстоянието на хората в граничните региони на Р България  и Р Сърбия”, сподели Соколова.

Губернаторът на Пирот също изрази радостта си от добрия диалог между двете съседски области и заяви, че ще продължи да развива отношенията им.

По време на срещата бяха обсъдени и важни теми, касаещи икономическия и туристически профил на областите, възможности за обмяна на добри практики и съместни дейности в сферите – търговия, култура, образование и туризъм.