Няма да се ходи в КАТ при покупка на кола – PernikToday.net

сн. ClubS1

При покупка на нов автомобил вече няма да има нужда хората да се редят на опашка в КАТ и да носят документа от една в друга институция.

До 2 или 3 седмици ще е готов софтуер, с който нотариусите автоматично ще подават информацията за покупка на автомобил към КАТ. Това стана ясно по време на работна среща в Министерския съвет за облекчаване на бюрокрацията.

„Когато има административна тежест или хората губят дни да вадят документи, това създава усещане за тревожност, корупция и напрежение в общественото“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че надали има политик, който да не е поставял решаването на този проблем във фокуса на предизборното си говорене.

„Искам да положим цялата си воля това да се случи“, каза премиерът и посочи, че не е необходимо тепърва да се правят анализи какви са точно проблемите, защото на всички са известни местата, където се формират опашки и най-голямо напрежение. Премиерът обеща където е нужно, да се вложат средства или да се осигури наличен контрол.

Облекчението ще е по-скоро за купуване на коли, които са вече регистрирани в България. Сега при продажба на кола между двама души, старият и новият удостоверяват смяната на собствеността и после се ходи в КАТ с наръч документи, за да се вземе нов талон. С промените това отпада.

Предвижда се вече по служебен път документите да отиват в КАТ и другите институции, а шофьорът да взима директно готов талон.

Готви се и връзка между всички регистри на отделните институции – промяна, което ще  става постепенно, съобщава бТВ.

Заложено е и да се предоставя служебно свидетелство за съдимост, но по-скоро при постъпване на работа в администрацията, а не толкова за частните фирми. Информацията е налична електронно и лесно може да се направи справка за нея, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Премахването на тази услуга ще намали приходите на администрацията с 3,8 млн. лева, обясни той. Въпреки намаляването на приходите обаче, плюсовете ще са много повече, подчерта премиерът Борисов – ще паднат разходите на бизнеса и ще се спестят 26 милиона човекочаса работа./pariteni.bg/