Ново обществено обсъждане за изграждане на паметник на св. св. Кирил и Методий и за възстановяване на стар белогвардейски монумент в Перник – PernikToday.net

Възстановяване на паметника на починалите руски белогвардейци в Перник и изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий в града са темите, по които ще бъде направено обществено обсъждане. Срещата ще бъде на 18 септември от 11 часа в малкия салон на Двореца на културата. Тя се организира от отдел „ Образование, култура, младежки дейности и духовно развитие“ .

Организаторите канят на всички граждани, дейци на културата, изкуството, образованието и науката, представители на медиите, както и представители на Националното движение „Русофили“– София да се включат с предложения и идеи по време на общественото обсъждане.

Паметникът на руските белогвардейци е изграден през 1934 г. в старото гробище на Перник, където се намира и до днес занемарен и забравен. Преди няколко месеца Националното движение „Русофили“ декларира, че заедно с Движение „Русофили” в Перник и с подкрепата на Съюза на руските инвалиди в България, Съюза на съотечествениците и клуб „Встреча” – Перник, има готовност да организира извършването на основен ремонт и реконструкция на паметника на белоемигрантите в местността „Старите гробища” на Перник като символ на националната толерантност към емигрантите и тяхната дейност в общественото, културното и икономическото развитие на града. Разходите по ремонта и реконструкцията ще бъдат от дарители.