Нови светофари ще има на кръстовището край „Пашов“ – PernikToday.net

Нови светофари ще бъдат монтирани на кръстовището край кв. Иван Пашов в Перник. Те вече са поръчани, съобщи на пресконференция кметът Вяра Церовска. Светещите уредби редовно отказват да работят и създават огромни проблеми на водачите. Входът и изходът от и за Перник са задръстени от автомобили и особено в пиковите часове и придвижването става изключително бавно и трудно.

Светофарите в целия град са много стари и изключително амортизирани, заяви Церовска. Подновяването им обаче е много скъпо. Затова на този етап Община Перник ще монтира само едно или две нови съоръжения, както е заложено и в бюджета на общината за 2018 г.

Основното задължение на Общината е поддръжката на светофарите, но наетата за това фирма понякога закъснява с анжажиментите си.

За проблемното кръстовище на „Иван Пашов“, което е част от републиканската пътна мрежа, е предвидено изграждане на кръгово движение.  Такова ще има и в кв. Изток, при Казабланка. Проектите за тях са готови и подадени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Водени са разговори и с министър Николай Нанков и надеждите са, че ще бъдат отпуснати средства за реализирането им.

Общината ще предостави на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ тготов проект за изграждане на отбивка от магистралата към кв. Марина бара. Ще бъде обявена обществена поръчка за изработването му. След което АПИ трябва да се заеме с реализирането на отбивката. Отсечката е крайно необходима и изгражденото й ще отпуши движението към центъра на Перник.