На Първия звончарски събор в с. Люлин: 8-годишният Виктор получи наградата за най-звучни звънци – PernikToday.net

8-годишният Виктор Асенов от Земен получи наградата за най-звучни звънци по време на Първия звончарски сбор в пернишкото село Люлин.

Събитието популяризира звънчарското изкуство от различни български региони с акцент Граово. На него се представиха и майстори на цървули, калпаци, ямурлуци, носии и сувенири от Пазарджишкия регион.

Замисълът му бе участниците в него да покажат, купят, заменят и демонстрират звук и сила на звънците и прилежащите към тях атрибути – колани и други елементи. Някои от хлопките са на 300 години.

Областният управител Ирена Соколова откри първия по рода си Звончарски събор.

Губернаторът поздрави кмета на селото Евгени Евгениев, зам.-кмета на Перник Денислав Захариев, жителите на населеното място и останалите организатори на проявата, отбелязвайки: „С този събор село Люлин дава среща на  участници от различни български райони от страната и чужбина. Тук се демонстрира дълбоката и изконна звънчарска традиция, различни занаяти като плетене, везане на шевица, правенето на маски и костюми, колани и друг реквизит, свързан със зимния обичай „Сурва“. Нашите празници, песни, танци, музика, занаяти и бит пленяват всеки, който се докосне до тях. Показват богатата духовност и традиции на народа ни. Целият този колорит ни връща към корените и миналото ни, а това е важно, за да помним кои сме и да знаем накъде трябва да вървим. Желая успех на първото издание на този чудесен събор. Той е една прекрасна възможност да докажем, че тук в региона освен талантливи, сме и добри майстори и творци, че можем заедно да пазим старините и върху тях да изграждаме бъдеще за децата си!“.

Соколова благодари на всички участници и изрази радостта си, че сред тях вижда хора, посветени на българското изкуство, народното творчество и занаятите. Повечето от звънците и хлопотарите бяха експонирани на дървени стойки, като някои достигаха тежина от 11,5 кг.

Празникът продължи със сурвакарско „наддрънкване“, в което се включиха малки и големи сурвакари от района.