На протеста, провокиран от отровените кучета в Перник: Природозащитниците настояват за справедливост и милост към животните – PernikToday.net

Много хора събра първият организиран протест в защита на животните, който се проведе в събота пред сградата на Община Перник. Гражданското недоволство бе мирно и кротко, а участниците в него защитиха позицията си и обявиха, че няма да се откажат докато не видят адекватни мерки от страна на общинската управа. Ако трябва ще останем тук денонощно и на палатки, обяви една от участничките.

Протестът бе провокиран от мъртвите кучета в града, които бяха отровени от пръснатата из Перник отрова. Това буквално възпламени и природозащитниците, и родителите на малки деца, които алармираха за престъплението, свързан с реален риск за здравето и живота на малките.

Защитниците на животните държаха в ръце плакати с надписи „Искаме милост, искаме справедливост“ , „Те не го заслужават“, „Нека децата ни не живеят сред жестокост и смърт“, „Това е национален проблем, не само на Перник“,  „Жестокостта към животните е престъпление. Искаме санкции и наказания!“, „Днес са те, а утре….“, „Хора, децата ни виждат това и питат защо“.

Те са категорични в искането си за задължително изграждане на приют в Перник и че той трябва да функционира перфектно – там е мястото на кучетата, докато не бъдат осиновени, а не на улицата. Наличието на зоополиция също е неизменен елемент в казуса с четириногите, убедени са те.

Петя Алексиева разказа, че в отговор на неин сигнал от Министерството на земеделието отговарят, че в Перник има приют за безстопанствени кучета, собственост на Община Перник, регистриран през 2010 г. , а към него функционира кастрационен център. Тя твърди, че най-голямата вина за отровените кучета е на Общината, която не е изградила приют, какъвто  според изискванията на закона е трябвало да има до 2016 г. Не е направено преброяване, не се знае къде и колко са бездомните четириноги, каза още Петя.

Природозащитниците добре разбират, че проблема с кучетата е национален, много сериозен и дълбок, и не вярват, че ще има адекватни действия по него. Трябва да се случи нещо, трябва да се обърне внимание, затова ще пишем и до международни организации, ще стигнем и до много високо ниво, но няма да се откажем в никакъв случай, заяви Надя Райкова. За жалост бездействието на институциите допринася за задълбочаването на проблема, смята тя. И добави: Ние настояваме за институции, които да контролират и да изпълняват адекватно задълженията си и да защитават правата на животните. Искаме сериозни санкции и наказания, когато това не се прави, заяви Надя, според която  в отговорните институции има безсъвестни, невъзпитани, безморални хора.

Радетелите за правата на четириногите знаят и за това, че напоследък центърът на Перник осъмва с нови кучета, на които чиповете са свалени, за да не се знае откъде ги разтоварват тук. Преброени са 30 такива четириноги, които явно са доставени упоени, тъй като са неадекватни с широко отворени зеници и попадат под гумите на автомобилите. Кучетата са доста доходоносен бизнес, твърди Надя. И е категорична, че пари за тях има и че вече никой не вярва на лъжите за обратнотол

Сред протестиращите имаше майки с бебета, хора, които са осиновили бездомни кучета, собственици на четириноги и хора, които просто обичат животните.

Хуманно отношение към животните, овладяване на популацията, приют, който функционира по европейски стандарти, зоополиция – това трябва да се направи, защото напрежението на хората заради уличните кучета ескалира стремглаво, категорични са природозащитниците.