На официална церемония в Перник бяха връчени наградите на XXVIII-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“ – PernikToday.net

Със силни аплодисменти бе посрещнато връчването на голямата награда Златната маска на сурвакарската  група от пернишкото село  Кралев дол  и на кукерската формация от бургаското село Долно Езерово по време на официалната церемония по раздаването на призовете на отличените на XXVIII-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“ в Перник. Както каза в приветствието си кметът на община Перник Вяра Церовска,  XXVIII-ят Международен фестивал на маскарадните игри  „Сурва“ беше уникално събитие. Тя поздрави топло всички участници за блестящото им представяне пред перничани и пред повече от 250 хиляди гости и приятели на нашия град от всяка точка на света.

„Всички бяхте великолепни, поздравявам ви за енергията, която вложихте, за да бъде празникът толкова хубав. В този фестивал няма победители. Всяка група беше много красива и ако трябва да ни питате нас, зрителите, ще кажем, че всеки един от вас е бил най-добрият. Сигурна съм, че подготовката за следващия фестивал ще започне с още повече ентусиазъм, защото  с нетърпение чакаме Сурва 2020!”,  каза кметът пред всички, на които журито присъди награди на тазгодишния маскарад.

По традиция всички участници в празника преминаха по червен килим, а стартът на официалното тържество беше даден с прекрасните изпълнения на момичетата и музикантите от АНПТ „Граовска младост”.

Свои призове раздадоха областният управител Ирена Соколова и директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.

При връчването на наградите участваха и зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев и Денислав Захариев, както и секретарят на  Общината Радослава Манова,  които също благодариха на всички участници за съхраняването на традицията и обичаите. На церемонията присъства и народният представител от ГЕРБ д-р Александър Александров.

За пореден път в края на януари Перник и хилядите гости съпреживяха магията на Международния васкараден фестивал. Това нямаше да се случи без участието на маскарадни групи от всички краища на България – носители и пазители на една вековна традиция – Перник посрещна над 7 500 участници, дефилираха над 120 групи от България  и 19 чуждестранни формации.