Националната телевизия на Дания снима Прочка в земенското село Пещера – PernikToday.net

Тони Стефанов /в средата/ с телевизионерите от Дания

Националната телевизия на Дания снима Прочка в земенското село Пещера. След радио ВВС, което също имаше предаване за Пещера, това е втората международна медия, която проявява интерес към обезлюдените вече български села.

„Снимая ни како поеме, како играеме, како копаме, како работиме и како ядеме и пиеме и мене по гуменяци“, разказа с типичния местен диалект Тони Стефанов – ръководител на местната група за автентичен фолклор „Клабучка китка“. Именно той е главен герой във филма на датския екип. Телевизионерите заснели как минава един негов ден и били силно заинтригувани каква е онази сила, която го кара да събере отново фолклорната група, да организира местните хора и заедно с тях  и тукашните традиции да популяризира село Пещера в България и по света. Формацията „Клабучка китка“ е неуморна и все е някъде – или прави снимки в телевизии, или е на фестивали, на конкурси, или пък на събори и това се дължи до много голяма степен на Тони Стефанов.

Част от снимките бяха в нашия дом заедно с цялото ми семейство, разказа Тони пред Pernik Today. И тъй като той смята да се мести да живее в Перник, датчаните искали да им обясни защо прави тази промяна в живота си. Въпреки решението си, той не смята да прекъсва връзката с читалището, с женската група, която тази година прави 60 г.,  и със село Пещера.

Тъй като снимките съвпаднали със Сирни заговезни, датчаните заснели и обичая Прочки /Прошка/, който българите тачат и до днес. Освен че свършили прекрасна работа, чужденците тропнали нашенско хоро и останали очаровани от пещерското вариво и зелник, които опитвали за първи път в живота си.

Жените от фолклорната група допълнително омаяли гостите с изворни народни песни, които също са запечатани на лентата на датчаните.

В момента в Пещера живеят близо 140 души, като трийсетина от тях са млади хора до 40-годишна възраст. В селото има и две бебета на по 1 годинка.

Екипът от Дания е правил снимки и в селата Дивля и Смиров дол, където хванали момента, в който доставят хранителни продукти на малцината жители с микробус.

Телевизионерите щели да снимат в Кюстендилско и във Врачанско. Правили снимки в Македония и Сърбия.