Над 550 самодейци участват в ХI-я Регионален фолклорен събор “Витошки напеви” в пернишкото село Кладница – PernikToday.net

Фолклорно надпяване и народни танци огласиха китното пернишко село Кладница. На сцената в читалище “Пробуда – 1937 г.“ стартира ХI-ят Регионален фолклорен събор “Витошки напеви”- 2018 г. Тази година участниците са над 550. Съборът има конкурсен характер, а професионално жури с председател доц. д-р Наталия Рашкова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН/ и членове Цветанка Атанасова – етнолог и Милчо Георгиев – етнохоролог оценяват изпълненията.

Всички самодейци бяха поздравени от кмета на Община Перник Вяра Церовска, която зарадва всички с хубавата новина, че тази година читалището в село Кладница ще бъде ремонтирано. „Скъпи самодейци, щастлива съм, че имам възможността да открия ХI-тото издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“, на чиято сцена ще се изявят изпълнители от цялата страна. Благодаря ви за упорития труд за запазването и популяризирането на хилядолетните български обичаи и традиции. Изказвам своята голяма признателност за това, че с голяма любов показвате традициите, предавани от поколение на поколение. С уникалните си изпълнения вие съхранявате и обогатявате народния ни фолклор. Събития като това са най-красивият израз на пъстротата и богатството на българската култура“, каза кметът Вяра Церовска.

Приветствие отправи и кметът на населеното място Васил Мирчев. „Скъпи участници, без вас този събор нямаше да се осъществи. Вие сте хората, които носите в сърцата и душите си българския фолклор и традиции и ги предавате от поколение на поколение. Гордея се с вас“, сподели Мирчев.

Фестивалът се организира от oбщина Πepниĸ, ĸмeтcтвoтo в Kлaдницa и читaлищe „Πpoбyдa 1937 г“. В програмата участват индивидуални изпълнители и групи за традиционен фолклор във всички възрасти. Те са представители на 4 области – Благоевград, Кюстендил, София и Перник и 15 общини – Невестино, Брезник, Радомир, Дупница, Столична, Елин Пелин, Сапарева баня, Сандански, Кюстендил, Благоевград, Невестино, Самоков, Земен, Костинброд, Перник. За първи път ще се включи и Фолклорен ансамбъл за народни песни и танци от град Скопие, Република Македония.

На празника присъстваха още народният представител д-р Александър Александров, зам.-кметовете на Община Перник Владислав Караилиев и Денислав Захариев, общински съветници и кметове на населени места.