Над 1000 аптеки спират скъпите лекарства – PernikToday.net

сн. monitor.bg

Над 1000 аптеки ще откажат да отпускат скъпите лекарства по протоколи на Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи за „Монитор“ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Причината е намерението на касата да спре плащането по 2 лева за обработка на документите, което е трудоемка дейност и губи време, поясни той.

Аптеките в страната са общо 3600. От тях по договори с НЗОК работят 2200. Очаква се едва 500 – 550 да продължат да отпускат скъпите медикаменти, които се отпускат по протокол, но те са свързани по вертикала с търговците на едро и няма да калкулират загуби, поясни проф. Илко Гетов. В резултат най-засегнати ще бъдат хората от малките градчета и селата, тъй като скъпи лекарства ще се отпускат само в областните центрове и някои по-големи градове, допълни той.

Надзорният съвет на здравната каса реши да спре стимулите за аптеките за отпускане на скъпоструващите лекарства и те да не получават по 2 лв. за обработка на протокол, съобщи след неговото заседание вчера зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя припомни, че те нямат право на надценка за тези медикаменти, затова е отпускана сумата до момента. Според нея ако спре да заплаща тези пари, НЗОК ще спести 16 млн. лв., които могат да се насочат за плащане на скъпоструващи лекарства.

Въпреки отнемането на бонусите фармацевтите и занапред няма да могат да формират надценка. Това означава, че отпускането на медикаменти по протокол ще бъде тотална загуба на средства и време за тях, коментираха от Българския фармацевтичен съюз.

Начева бе категорична, че тези 2 лева на протокол няма да се заплащат от пациентите, но не обясни, кой ще компенсира загубите.

За пореден път се опитват с административни мерки да ограничат достъпа до лекарства, защото аптеките нямат никакъв интерес да работят със скъпоструващите медикаменти, коментира още проф. Илко Гетов. Затова и масово те ще откажат договори за тези лекарства. Ако продължат да ги отпускат, те ще носят отговорност, но ще бъдат разпределителен пункт, който не получава нищо за тази си дейност, категоричен беше той.

Фармацевти разказаха, че в повечето европейски страни аптеките не получават такива бонуси от осигурителните фондове, но стойността за обработката на протокол се поема от самия пациент.

От Надзорния съвет на касата поясниха, че предстои среща с представители на фармацевтичния бранш за допълнително уточняване и обществено обсъждане на направените предложения за нормативни промени.

В Надзорния съвет е обсъждана и идеята в случай на преразход в бюджета на НЗОК за лекарства, включително и над допустимите 5%, фармацевтичните компании да връщат разликата в касата. Зам.-министър Начева увери, че няма да има лимити на медикаментите за онкологично болните пациенти./monitor.bg