Младежи от Перник участваха в обсъждане на „културния чек“ за млади хора в Народното събрание – PernikToday.net

Представители на Младежко обединение в БСП Перник взеха участие в публичното обсъждане на законодателната инициатива „Културен чек“ на социалистите в зала „Запад“ на Народното събрание. Заедно с представители на  младежки организации и студентски съвети те бяха поканени по случай Студентския празник – 8 декември от депутатите от „БСП за България“ Крум Зарков и  Антон Кутев.

Идеята е всеки млад човек, който навърши 18 г., да получи чек от държавата от 200 лева, който може да използва само за култура. В специални урни младите хора пуснаха своя глас за какво биха дали своите пари от чека.

Депутатът от БСП Антон Кутев обясни, че идеята е инициативата „Културен чек“ да намери място в бюджета за 2019 г. От левицата вече са внесли промени в Закона за закрила и развитие на културата.

„Културният чек е част от Европейския младежки план на Партията на европейските социалисти и ние в Перник сме организирали вече няколко инициативи в подкрепа на реализирането на ваучери за култура. За това днес сме изключително щастливи да видим идеята, вече облечена в законодателна рамка от нашата парламентарна група“, споделиха от МО в БСП Перник.

Съгласно предложението, културният чек е под формата на електронна карта, която получават навършилите пълнолетие. Механизмът за използването й е през интернет платформа, която гарантира, че парите могат да отидат само за култура и за нищо друго, посочи Кутев.

Подобна инициатива вече е реализирана в няколко държави в Европа, сред които Италия и Малта.