Любомир Бонев: Време е Министерството на културата да влезе в ролята си и да защити мегалитния храм-кладенец в Гърло – PernikToday.net

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ инж. Любомир Бонев отправи въпрос към министъра на културата Боил Банов, свързан с мерките за опазването  на мегалитния храм-кладенец в брезнишкото село Гърло. След  сигнал от жители на Брезник депутатите Любомир Бонев и Станислав Владимиров посетиха мегалитния храм-кладенец и се убедиха, че античният комплекс, включващ и римска баня и късноантичен комплекс Кула“ е в окаяно състояние.

„Навесът на паметника е напълно разрушен, няма видеонаблюдение и каквато и да е охрана на обекта“, каза Бонев. Въпреки че транспортната инфраструктура на обекта е нарушена,  ресорното министерство трябва да влезе в ролята си и да вземе спешни мерки за опазването на този единствен по рода си паметник на Балканите, защото общината не е водеща в този случай, твърди той. „Ако тези мерки не се вземат в най-скоро време, античният комплекс ще бъде разрушен от иманярските набези“, категоричен бе Бонев.

В отговора си министър Банов обясни, че през 2014 г. е сключен договор между министерството на културата и община Брезник, като стойността на проекта е 50 000 лв.. През август същата година са преведени 35 000 лв. на общинската администрация.  По думите му, местната управа е поискала удължаване на срока на проекта заради лошата инфраструктура, довеждаща до паметника на културата, което не е удовлетворено от културното министерство и парите са върнати.